Politiecontrole op afleiding in het verkeer

Toegevoegd: 13-04-2017, 15.52 uur

Door: Manfred Berrevoets

GOES - Woensdag heeft de politie in Goes een mobiele verkeerscontrole gehouden die gebaseerd was op afleiding in het verkeer. Veertien automobilisten kregen een boete.

Het valt de agenten op dat er vaak ongevallen ontstaan omdat automobilisten zich laten afleiden, terwijl ze met iets bezig zijn waar ze echt wel hun aandacht bij nodig hebben; autorijden. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is afleiding in het verkeer steeds vaker erkend als belangrijke risicofactor in het verkeer.

De verspreiding van elektronische apparatuur is een van de grote boosdoeners van afleiding, maar ook het gezellig kletsen met medepassagiers, eten en drinken, het lezen van de krant en allerlei andere dingen waardoor de aandacht van de automobilist verschuift van het hoofdonderwerp (het autorijden) naar de ‘bijzaak’ zijn een oorzaak van afleiding. Hierdoor gaan automobilisten slingerend rijden of sturen ze heel langzaam naar de verkeerde weghelft met alle gevolgen van dien.

Tijdens de verkeerscontrole wilden de agenten de weggebruikers er vooral op attent maken dat dergelijk gedrag echt heel erg gevaarlijk is. Dit deden ze door aan bestuurders die de fout in gingen filmpjes te laten zien over de consequenties van hun gedrag en met hen in gesprek te gaan over de ongevallen die de agenten in hun werk tegenkomen.

De meeste bestuurders erkenden dat ze fout zaten en dat ze schrokken van de filmpjes die ze zagen. Ze gaven aan dat ze zich bewuster waren van het feit dat ze niet alleen op de weg zaten en dat ze ook rekening met de andere weggebruikers moeten houden. Maar er waren ook automobilisten die laconiek reageerden op de confrontatie door de agenten. Voor hen gebeurt een ernstig ongeval misschien wel altijd bij een ander.

De mobiele controle vond plaats op de wegen rondom Goes, de A58 en de Deltaweg, tussen 15.30 en 18.30 uur. Veertien automobilisten kregen een bekeuring voor het vasthouden van hun mobiele telefoon. Vier bestuurders werden staande gehouden en gewaarschuwd omdat zij, door afleiding, slingerend over de weg reden.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marcel (16-4-2017 om 19:21)
Ook met antiGSM eens zeker als je vaak leest over eenzijdige ongevallen, niet dat je daarvan wat mag zeggen want dan ben je bevooroordeeld want de bestuurder zou ook onwel geworden kunnen zijn, dat kan natuurlijk ook dat de automobilisten tegenwoordig zo ongezond zijn dat ze niet in staat zijn hun auto op de weg te houden
Tonnie (16-4-2017 om 15:40)
@D: Als jij het gevaarlijk vindt dat mensen 100 rijden op een weg waar je 130 mag is er iets mis met je inschattingsvermogen. Ben je misschien een klever? Of word je verrast omdat je net op je telefoon zat te kijken? En die 130 km is natuurlijk onzin op al die korte stukjes in Nederland, je wint er niets mee.
bram goeree (14-4-2017 om 13:06)
terecht dat hier op gecontroleerd wordt en ja geen richting aangeven is ook een grote ergernis voor mede weg gebruikers,maar laat ze dan ook eens kijken naar (jonge) fietsers die tegenwoordig meer interesse hebben hun gsm dan de overige weg gebruikers .zo moeilijk is het toch niet voor weg gebruikers om even zonder die gsm te kunnen .lijkt wel een verslaving
D (14-4-2017 om 12:08)
Helemaal eens met antiGSM, het is gewoon belachelijk wat je op de weg tegenkomt. Blijkbaar is het heel normaal om zonder richting aan te geven van links naar rechts stuurt. De bekeuring is € 90,00 maar er is totaal geen aandacht voor lijkt het. Richting aangeven is een handeling waar mee je toch meer met het verkeer bezig bent. Ook het aanhouden is niet meer van deze tijd, kenteken en de personen filmen en gewoon per post de bekeuring opsturen. Zo verspil je geen tijd aan een zinloze discussie. Besteed ook eens aandacht aan die mensen die in personenwagens op 130 km wegen 100 of zachter rijden, levensgevaarlijk! Mensen die geen 120 km/u durven te rijden horen er dus niet thuis. Zojuist weer een kopstaartbotsing zien gebeuren hierdoor.
AntiGSM (13-4-2017 om 21:37)
Inderdaad, een hele goeie actie en mag van mij 24 uur per dag en overal. Als ik in Terneuzen op een half uurtje10 to 25 mobielmisbruikers zie dan denk ik dat er nog steeds veel te weinig gepakt worden. Als ze politie gewoon rond zou lopen (onopvallend) en motorrijders in zou seinen dan kunnen ze eens flink vangen. En geef dan gelijk alle NIET richtingaangevende wegmisbruikers gelijk eens een prent en geen waarschuwing. Het wordt tijd dat er voor de smartphone een elektronische verplichte maatregel komt, die ondingen moeten gewoon niet meer kunnen werken als je een voertuig bestuurt, als dit niet snel gebeurt dan maar rijbewijzen invorderen!
Mayke (13-4-2017 om 17:07)
Heel goed, moeten ze meer doen. Je hoeft (medepassagier) maar om je heen te kijken en ziet vele mensen drukker met hun telefoon dan dat ze opletten.