OM eist celstraf tegen bejaarde oplichter

Toegevoegd: 13-04-2017, 19.08 uur

Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Dertig jaar lang hield de 'Zeeuwse heer Olivier', de 76-jarige Goesenaar J. K., zich bezig met flessentrekkerij en oplichting. En vele malen wist hij er goed mee weg te komen.

Donderdag stond de bejaarde Goesenaar, die al heel lang volhoudt een dezer dagen ettelijke miljoenen op zijn bankrekening te kunnen bijschrijven, voor het hekje van de rechtbank en eiste de officier van justitie een celstraf van achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk en het betalen van een dikke 40.000 euro schadevergoeding tegen hem.

Hij had miljoenen tegoed uit Oezbekistan en Nigeria. En waar heel wat mensen inmiddels via de e-mail miljoenen van een Nigeriaanse erfenis kunnen krijgen mits ze maar wat 'administratiekosten' willen betalen en ook weten dat het bedrog is, was het voor K. reden genoeg om in afwachting daarvan alvast maar wat voorschotten op een luxe levensstijl te nemen.

Hij verbleef in 2013 en 2014 maandenlang in Tulip Inn en de Blauwe Vogel in Bergen op Zoom en betaalde slechts na veel aandringen een habbekrats. De rest 'zou goed komen'. Bij elkaar zitten beide bedrijven nog te wachten op twintigduizend euro. Hij bestelde in Roosendaal een Mercedes van ruim een ton en huurde in afwachting van de levering bij hetzelfde bedrijf een andere auto.

De Mercedes werd op het laatste ogenblik afbesteld en het bedrijf heeft nog ruim21.000 euro te goed. Ook kocht hij een woning aan het Goese Meer voor 570.000 euro, waarvan de verkoop net niet doorging omdat de miljoenen weer eens niet op tijd binnenstroomden en hij dus niet kon betalen. Maar dat hij miljoen tegoed had, kon hij bij eerdere zittingen wel bewijzen, beweerde hij. Alleen bleken die documenten vals en de op de documenten vermelde banken hadden nog nooit van K. gehoord en het opgegeven rekeningnummer bestond niet.

Of K. iets mankeert konden de gedragsdeskundigen niet boven water krijgen. Hij was een pathologische leugenaar of iemand die in zijn eigen leugens geloofde. Alles kon. Voor officier van justitie Suijkerbuijk stond één ding vast: K. zou nooit en te nimmer verbeteren en de maatschappij moest tegen lieden zoals K. worden beschermd.

Op het moment dat K. weer buiten zo staan zou hij weer beginnen met zijn flessentrekkerij. De reclassering dacht daar beduidend anders over. Die oordeelde dat K. een innemende, bereidwillig man was, met een matig risico op herhaling. De voorzitter van de rechtbank probeerde K. met beide voeten op de grond te krijgen:,,Er was geen geld, er is geen geld en er komt geen geld.'' De vrouw van K., (zij staat overigens niet terecht) zegt niets te weten van de activiteiten van haar echtgenoot. Maar dat zei ze in 1995, toen K. terechtstond ook al. De uitspraak is op 26 april.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750