Weerbericht:
Rustig en vrij zonnig najaarsweer
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 35 km

14 Jaar geëist in hoger beroep schietpartij

Toegevoegd: 20-04-2017, 16.58 uur
Politie-onderzoek na de schietpartij op 30 november 2014.
Politie-onderzoek na de schietpartij op 30 november 2014.
© Foto: Rolf de Feijter / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Tegen de 27-jarige verdachte S. C. van de moord op de Terneuzense Gideon Verhelst is vandaag in hoger beroep 14 jaar cel geëist. Hij werd eerder veroordeeld tot 13 jaar celstraf.


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) schoot de verdachte op 30 november 2014 op twee personen. “Hij achtervolgde deze twee terwijl ze van hem wegrenden”, aldus het OM. Verhelst, 23 jaar, werd fataal geraakt en overleed ter plekke. De andere man kwam er met een relatief lichte verwonding van af. Maar, zo zegt het OM, ook de op hem gerichte schoten hadden dodelijk kunnen zijn.

Op de achtergrond van het schietincident speelde een conflict tussen twee groepen in de stad. De verdachte maakte deel uit van één van deze groepen. “Wat naar voren komt is een spiraal van geweld, agressie en provocaties. Het is verdachte bijzonder kwalijk te nemen dat ook hij aan deze geweldsspiraal een zeer gewelddadige bijdrage heeft geleverd. Zijn daad heeft het leven gekost aan een man en had ook het leven kunnen kosten aan een andere man”, aldus de advocaat-generaal vandaag in Den Bosch.

C. werd op 27 oktober 2015 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. De officier van justitie had 15 jaar geëist. Het hoger beroep dat nu dient is ingesteld door de verdachte zelf. Hij heeft erkent te hebben geschoten, maar zou dat uit angst hebben gedaan. Hij zou in paniek zijn geraakt en tegelijkertijd uit boosheid hebben gehandeld.

De advocaat-generaal: “Uit getuigenverklaringen blijkt dat verdachte op het moment dat hij de hoek omkwam het wapen al in zijn hand had en meteen heeft geschoten. Verdachte heeft deze avond met een geladen vuurwapen de aanval gekozen. Hij is de confrontatie aangegaan op straat en toen dat escaleerde en de wederpartij vervolgens wegliep, is hij er achteraan gegaan. Hij heeft hen over een behoorlijk aantal meters achtervolgd en vervolgens van korte afstand geschoten.”

De advocaat-generaal is van mening dat een langere straf dan de straf die door de rechtbank is opgelegd op zijn plaats is. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een onbegrijpelijke en meedogenloze daad. De man die fataal geraakt werd was niet of nauwelijks betrokken bij de vete. Zijn leven is hem ontnomen en zijn familie moet verder zonder hem; zij blijven met een onbeschrijflijk gemis achter.”

“Vol onbegrip waarom dit heeft moeten gebeuren maar vooral met heel, heel veel verdriet. De vergeving die de vader van het slachtoffer aan verdachte geschonken heeft is erg bijzonder en komt voort uit zijn wens om het geweld te laten stoppen. Het is verdachte te prijzen dat hij uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid heeft willen nemen door te verklaren maar wel in een heel laat stadium en hij lijkt geen volledige openheid van zaken te hebben gegeven.”

Uitspraak over twee weken.

Zie ook:

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren