www.hvzeeland.nl

Geen nader onderzoek afbreken neuswiel

Toegevoegd: 15-05-2017, 16.07 uur

Geen nader onderzoek afbreken neuswiel
Door: Roland de Jong

ARNEMUIDEN - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat geen nader onderzoek te doen naar het voorval waarbij half februari op vliegveld Midden-Zeeland het neuswiel van een vliegtuigje afbrak.

De piloot van de Aquila AT-01 was samen met een passagier vanuit Den Helder naar Arnemuiden gevlogen. Tijdens de landing stuiterde het vliegtuig echter. Hierbij brak het neuswiel af. Het vliegtuig kwam op zijn neus terecht en dreigde hierdoor te kantelen. Dit gebeurde echter niet en de beide inzittenden bleven ongedeerd.

Volgens de Onderzoeksraad ontstond er wel materiële schade. Het vliegtuig liep schade op aan het neuswiel, de propeller, de motor, een kap van een hoofdwiel en de zogeheten pitotbuis onder de linkervleugel.

De gezagvoerder was in het bezit van de benodigde papieren. Van zijn totale ervaring aan 167 vlieguren had hij er circa 50 gemaakt op het betrokken vliegtuigtype. De raad heeft vandaag laten weten dat na het opnemen van getuigenverklaringen en een visuele inspectie van het neuswiel is besloten om geen verder onderzoek te doen.