'Dow kroop door het oog van de naald bij gaswolk'

Toegevoegd: 13-06-2017, 14.44 uur

Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Dow Benelux in Terneuzen is door het oog van de naald gekropen toen eind 2014 een explosieve gaswolk ontstond. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) dat vandaag in de rechtbank in Den Bosch een boete van 220.000 euro tegen het bedrijf eiste.

Bij het vervangen van een lekkende pompgasafdichting lekte op 7 december 2014 3,45 ton methaan weg met een grote gaswolk tot gevolg. “Methaan is hoogst explosief. Gezien de omvang van de door de emissie ontstane gaswolk had deze bij ontsteking kunnen leiden tot één of meerdere (dodelijke) slachtoffers en aanzienlijke materiële en economische schade”, zo stelt het OM.

“Mogelijk had een dergelijke explosie kunnen leiden tot domino effecten op het Dow-terrein met bijbehorende gevaren voor mens en milieu. Een vonk die soms ontstaat bij het kammen van de haren of het uittrekken van een nylon jack bevat al voldoende energie om een dergelijke gaswolk te ontsteken”, aldus de officier van justitie.

Onderzoek van de Inspectie SZW toonde aan dat het bedrijf er destijds niet alles aan had gedaan om het vrijkomen van methaan te voorkomen. “Zo werden de procedures voor de werkzaamheden niet gevolgd, de risico’s op de aanwezigheid van methaan in het bewuste gedeelte is niet onderzocht en er waren geen maatregelen genomen om een eventuele emissie van methaan te beperken. Het bedrijf is door het oog van de naald gekropen, waarbij de fabriek, de werknemers, de omgeving en het milieu aan forse risico’s zijn blootgesteld”, aldus het OM.

“Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Dow Benelux geweest, maar gewoonweg geluk. En op enig moment is geluk opgebruikt” zei de officier. Ze vindt een boete van 220.000 euro daarom passend. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Danny (17-6-2017 om 00:47)
altijd leuk die opmerkingen. Wel lekker langs de Schelde wonen, waar de gasbollen heen en weer varen. Maar das mooi haha. Veel domme opmerkingen hier. Maarja die snappen ook niet als Dow hier weggaat dat heel Zeeuws-Vlaanderen failliet is. Klagen is niet erg hoor, maar praat pas mee als je er verstand van hebt. En anders gewoon weer achter je blikje Schultenbrau kruipen!
Peter Rook (15-6-2017 om 09:17)
de officier die zegt dat "geluk" iets is wat je kan ge- of verbruiken ? kan die die verbruikspost soms in de boekhouding terugvinden ? ik ben geshockeerd dat die nog in degelijke middeleeuws bijgeloof geloven. geen wonder dat het zo bitter slecht gesteld is met de veiligheid in dit land. bedrijven mogen doen wat ze willen want ze krijgen achteraf toch maar een boete die een schijntje is in vergelijk tot de bespaarde kosten. m.a.w. de overheden helpen de criminele bedrijven en anders is het niet.
Vlissinger (13-6-2017 om 21:00)
geinig, dat onderzoekers precies weten wat er gebeurd! terwijl Dow altijd alles voor elkaar heeft, en op veiligheid let... ik lach me altijd suf om dit soort slapzinnige onderzoeken die alleen op geld uit zijn. 220.000 euro.. daar straf je Dow zeker mee ! dat is het zelfde als mijn om 1 euro vragen, die haal ik even uit mn broekzak! lachertje
jan (13-6-2017 om 17:51)
Toevallig dat deze bijna ramp aan het licht is gekomen, de meeste blijven achter het hek verborgen op het Dow terrein
Bram (13-6-2017 om 17:00)
O fijn dat we het nu weten zoals zo vaak door de brandweer ook word gezegd Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen moet ik altijd erg lachen Als je thuis een vuurtje stookt krijg je gelijk een boete voor een mileudelickt Maar als een multinational een halve provincie kan opblazen is er zogenaamd niets aan de hand Dus waarom zo een lage boete en de directeur geen gevangenis straf Oja we kopen het gewoon voor een fooi af
Kritische zeeuw (13-6-2017 om 16:41)
Deze officier kletst maar wat. Methane is niet hoogst explosief, 5-15 vol % in lucht. De min. ontstekings-temperatuur is 595 grad. C. De min. ontsteking-energie is zodanig dat je door je haar te kammen of je rits van je nylon jack, een eventuele wolk nooit kan ontsteken tot deflagratie, laat staan tot explosie. Waar haalt deze officier haar informatie? Verder bestaat er zoiets , volgens de officier, als emmertjes geluk!! Wat een incompetentie!