Nader onderzoek asbestdeeltjes Koewacht

Toegevoegd: 19-06-2017, 13.23 uur

De gemeente Stekene laat nader onderzoek doen naar de mogelijke verspreiding van asbest.
De gemeente Stekene laat nader onderzoek doen naar de mogelijke verspreiding van asbest.
1
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

KOEWACHT - De brandweer is nog steeds bezig met het nablussen van de grote brand die zaterdagavond laat uitbrak op de grens bij Koewacht. De gemeente Stekene gaat nader onderzoek doen naar de mogelijke verspreiding van asbestdeeltjes.

De brand aan de Tragel woedde in een grote loods en werd rond 23.25 uur ontdekt door de buren. Op dat moment had het vuur al flink om zich heen gegrepen. Zowel de Nederlandse als de Belgische brandweer rukte met groot materieel uit. Er kwamen diverse tankautospuiten en waterwagens ter plekke om de brand te bestrijden.

In de loods lag onder meer stro opgeslagen. Op het dak bleken asbesthoudende platen te liggen. Deze sprongen door de grote hitte kapot. "Hierdoor zijn asbestvezels in de rookpluim terecht gekomen. Onderzoek van de brandweer leerde ons intussen dat buiten de vastgestelde perimeter van 100 meter rondom de brandhaard, geen zichtbare asbestdelen werden teruggevonden”, zo laat een woordvoerder van de Vlaamse gemeente Stekene weten.

Asbest-onderzoek
Stekene heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven om in de wijde omgeving bodemstalen te nemen en die te onderzoeken op de aanwezigheid van asbestvezels. Volgens de gemeente is het namelijk niet uitgesloten dat de deeltjes ook in Koewacht zelf zijn beland.

Gisteren zijn de speelplaats van de nabij gelegen school en een aantal straten in Koewacht preventief afgespoten door de brandweer. Inwoners van Koewacht is gevraagd om groenten en fruit uit de tuin grondig af te spoelen met water.

Ook wordt aangeraden te vermijden dat vezels via schoeisel mee naar binnen kunnen worden genomen. Die zouden dan namelijk kunnen opwaaien en ingeademd worden. “Asbestvezels zijn alleen gevaarlijk als u ze inademt. Als u ze inslikt of als ze in contact komen met uw huid, is er geen gezondheidsprobleem”, zo stelt de gemeentewoordvoerder.

Opzet
De Belgische krant Het Laatste Nieuws sprak met de gedupeerde. Hij laat weten opzet te vermoeden. Twee weken geleden weden zijn twee honden vergiftigd en nog recenter werden twee van zijn koeien ernstig toegetakeld met een mes. De Vlaamse politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750