Aanhoudende warmte: Hitteplan geactiveerd

Toegevoegd: 19-06-2017, 13.36 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het is warm weer en dat brengt ook risico's met zich mee. Daarom heeft het RIVM het zogeheten hitteplan afgekondigd voor het midden en zuiden van ons land. Het KNMI heeft vanwege de aanhoudende warmte code geel afgekondigd.

De warmte houdt naar verwachting nog minimaal tot en met donderdag aan. Het hitteplan moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM roept op om in de genoemde provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer zo veel mogelijk te beperken.

Gezondheid
Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en overhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.

Gedurende warme dagen wordt aangeraden voldoende te drinken en uzelf en uw woning koel te houden. “Beperk lichamelijke inspanning en ga goed voorbereid op reis”, zo luidt het advies. Het RIVM adviseert dunne kleding te dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Om verbranding te komen moet zonnebrandcrème worden aangebracht op de huid. Verder wordt geadviseerd om in de schaduw te blijven.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ad van oorschot (19-6-2017 om 21:56)
dat hebben wij ook mee te maken met werk zaam heden in de duinen soms ben je aan het boos maaien met die hitte dan zijn we verplicht te stoppen
Ik (19-6-2017 om 13:49)
Ok, het wachten is nu op onzinreacties van mensen die een hitteplan onzin vinden omdat het op hun vakantieadres in een zuidelijk gelegen land ook altijd warm is.