Weerbericht:
Wolkenvelden, ook zon en kans op een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Zeeschepen nog steeds te hard over Westerschelde

Toegevoegd: 01-08-2006, 23.17 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant

TERNEUZEN - Zeeschepen varen nog steeds te hard op de Westerschelde. Twee recente voorvallen getuigen daarvan. De Zeeuwse waterpolitie begint daarom met Belgische hulp onderzoeken naar hinderlijke waterbewegingen van de twee betrokken zeeschepen op de Westerschelde.

De voorvallen vonden plaats op 25 en 29 juli. In beide gevallen zijn binnenvaartschepen in de problemen gekomen door hinderlijke vaarbewegingen van zeeschepen. Onderzocht wordt of de kapiteins en de loodsen van de zeeschepen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Hun wordt het in gevaar brengen van de algemene veiligheid van personen of goederen ten laste gelegd. Tegen de kapiteins en de loodsen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Probleem is volgens woordvoerder E. Kraszewski van het korps landelijke politiediensten dat hinderlijke vaarbewegingen op de Westerschelde volgens het reglement Westerschelde niet strafbaar zijn. Dat is wel het geval op wateren als de Oosterschelde en het Schelde-Rijnkanaal. „Als politie zien we uiteraard graag dat hinderlijke vaarbewegingen ook op de Westerschelde strafbaar worden. Nu dat nog steeds niet het geval is, wijken we daarom uit naar het wetboek van strafrecht. Dat is heftig, want hierdoor is sprake van een misdrijf. Wij moeten nu zien te bewijzen of er inderdaad sprake is van een misdrijf. Daarom zijn we met het onderzoek gestart. Dit komt hoogst zelden voor maar gezien de ernst van de zaak nemen we dit serieus.“

Waterschade
Een gedeeltelijk met tarwe beladen binnenvaartschip werd maandag 25 juli tussen Terneuzen en Hansweert voorbijgelopen door een zeeschip. Het zeeschip veroorzaakte hierbij een zodanige golfslag dat het water de woning van het binnenvaartschip binnendrong. Het veroorzaakte ernstige waterschade in woning en stuurhut. Ook de auto op het achterdek stond tot aan de bumpers in het water. Doordat het water ook het laadruim binnendrong werd de tarwe nat en kan slechts als veevoer worden gebruikt. De schade bedraagt 16.800 euro.

Tot overmaat van ramp viel de motor uit en was de schipper genoodzaakt in het hoofdvaarwater ten anker te gaan. De geschrokken schipper en zijn bemanning zijn door een collega naar Terneuzen gesleept.

Op 29 juli voeren drie binnenschepen de Oostsluis van Terneuzen binnen op het moment dat een zeeschip op de Westerschelde de havens van Terneuzen passeerde. Door de golfslag en zuiging die het schip veroorzaakte kwamen de binnenvarende schepen in de problemen. Door het waterniveauverschil van veertig centimeter brak de voortros van een als eerste vastgemaakte duwcombinatie.

Rakelings
De stuurman die op het voorschip aan het werk was zag de tros met grote snelheid rakelings langs zijn hoofd vliegen. Het gebroken uiteinde van de tros kwam dertig meter verder in het ruim terecht. In verband met de ernst van de voorvallen heeft de waterpolitie na overleg met het Openbaar Ministerie in Middelburg en via een verzoek om rechtshulp bij de Belgische justitie in Antwerpen beide kapiteins van de zeeschepen gehoord. De schepen liggen momenteel in Antwerpen. Daarom was toestemming nodig van de Belgische justitie om in Antwerpen aan boord te gaan van de zeeschepen. Beide loodsen waren niet meer aan boord en worden later gehoord.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren