Stankoverlast na lekkage bij Dow Terneuzen

Toegevoegd: 01-07-2017, 16.03 uur

Door: Manfred Berrevoets

TERNEUZEN - De hulpdiensten zijn vanmiddag massaal uitgerukt naar chemieconcern Dow in Terneuzen na de melding van een lekkage van gevaarlijke stoffen. Uit de eerste metingen van de Veiligheidsregio Zeeland bleek al snel dat er geen gevaar was voor de omgeving. Wel was er sprake van stankoverlast.

De lekkage ontstond om 14.00 uur. De gelekte stoffen waren styreen en ethylbenzeen. Rond 15.45 uur was het lek gedicht. Vanwege de lekkage was Dow vanmiddag extra aan het affakkelen. De hulpdiensten hebben alle wegen rondom Dow afgezet.

Buiten het terrein van Dow werd alleen de stof styreen gemeten. Die stof wordt onder meer gebruikt om kunststoffen te maken en heeft een zeer sterke geur. Omwonenden klagen dan ook over stankoverlast.

De andere gelekte stof, ethylbenzeen, wordt gebruikt als grondstof voor styreen. Die stof werd niet gemeten buiten het terrein. In de gemeten concentraties heeft styreen volgens de veiligheidsregio geen gevolgen voor de gezondheid, maar uit voorzorg blijft de brandweer metingen uitvoeren. In hoge concentraties is de stof wel gevaarlijk. Het heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Symptomen zijn onder meer duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, misselijkheid en flauwvallen.

In eerste instantie hield de veiligheidsregio er nog rekening mee dat op het terrein van Dow wel gevaarlijke concentraties van de gelekte stoffen aanwezig zouden zijn. Dit bleek niet het geval. Wel werd een deel van het Dowterrein een tijdlang ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen door de lekkage.

De hulpdiensten hebben na de melding opgeschaald naar GRIP 1, dat houdt in dat voor het afhandelen van de situatie coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig is. De afkorting staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure.

Afgelopen week werd Dow Benelux veroordeeld tot een boete van ruim twee ton voor een lekkage van methaangas eind 2014. En afgelopen maandag woedde er nog brand in de pompenbank van Dow. In maart 2014 werd Dow veroordeeld tot het betalen van 1,8 miljoen euro boete vanwege een reeks milieu- en veiligheidsovertredingen tussen 2005 en 2008. En in 2011 kreeg Dow een boete van 5.000 euro opgelegd door de provincie voor het te laat melden van de lekkage van 1,4 ton ethyleen en methaan.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuw (1-7-2017 om 20:20)
Terneuzenaar , je weet half niet waarover je praat .... direct en indirect eten we allemaal van deze fabriek en/of elke andere chemische fabriek in de regio tevens zijn de maatregelen die de europeese unie hun oplegt veel strenger dan welke fabriek ook buiten europa
Joop (1-7-2017 om 17:47)
Vreemd dat er geen NL alert is uitgegaan.
Terneuzenaar (1-7-2017 om 16:43)
Sluiten die handel, het is niet meer waar maar wanneer de boel daar explodeert! De EO Terneuzen is de enige fabriek ter wereld welke nog niet ontploft is! Voorkomen kan nog, maar genezen zal dan niet meer kunnen!