Flinke straffen geëist vanwege oplichting

Toegevoegd: 11-07-2017, 16.30 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het OM in Middelburg heeft dinsdag tegen de 53-jarige Veenendaler J. den H. een celstraf van zeven jaar geëist. Zij maat, de 36-jarige A. J. uit Spijkenisse kwam er met een eis van twee jaar waarvan de helft voorwaardelijk vanaf. De twee worden verdacht van oplichting.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee tussen midden december 2014 en begin januari vorig jaar zeker 61 mensen en/of bedrijven in en buiten Zeeland opgelicht middels de 'verkoop' van betonplaten en bouwmaterialen. Hiermee zou een bedrag van 218.000 euro gemoeid zijn geweest.

Den H. zorgde voor de gladde praatjes en J. was verantwoordelijk voor de uitvoering. Hij zette de advertenties op sites zoals Marktplaats en Speurders, zorgde dat er katvangers kwamen die hun bankrekening beschikbaar stelden en gezamenlijk zorgden ze ervoor dat ruim twee ton spoorloos verdween. Ook zorgde J. voor de ettelijke aliassen.

Door het internetverkeer van de advertenties via wifi van hotels te laten lopen, waren ze nauwelijks te traceren. Met name Den H. iss geen onbekende in de oplichterscene. Hij genoot landelijke bekendheid door een uitzending van 'TROS Opgelicht' en is reed diverse keren voor degelijke praktijken veroordeeld. 

Den H. werd begin juni vorig jaar aangehouden. Op 11 oktober vorig jaar keerde hij na een korte ziekenhuisopname niet meer terug en was korte tijd spoorloos. Drie dagen daarna was hij alweer druk doende met een oplichting en twee weken later werd hij weer opgepakt. Sindsdien zit hij vast. 

Den H. was niet bij de zitting aanwezig, omdat hij zei darmklachten te hebben zich daardoor niet in staat te voelen de behandeling van zijn zaak bij te wonen. 

De rechtbank wijst vonnis op 1 augustus.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tonnie (12-7-2017 om 14:24)
De katvangers zijn medeplichtig, dus de benadeelden zouden kunnen beginnen met van hen geld te eisen. Patertje, lang niet iedereen die opgelicht wordt is dom, hoor. Die H. kan beter weer opgenomen worden, op een zeer gesloten afdeling.
Patertje (11-7-2017 om 17:16)
En criminelen die kinderporno/misbruik plegen krijgen een werkstraf en paar maanden voorwaardelijk ?????? Sorry hoor maar deze manier van geld stelen vind ik absoluut NIET erger dan kindermisbruik en doodslag e.d. hoor ! Feit is ook nog die mensen en bedrijven zo stom zijn om geld over te maken.. Snap überhaupt niet je bouwspullen via marktplaats koopt en dan ook nog van te voren betaald ? Ben je toch zelf zo dom of niet ?!