Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
70 files van totaal 278 km

Geen nader onderzoek scheepsaanvaringen

Toegevoegd: 15-07-2017, 11.39 uur
Dit containerschip liep in april een flinke scheur op na een aanvaring.
Dit containerschip liep in april een flinke scheur op na een aanvaring.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet geen nader onderzoek naar aanvaringen in onze provincie in november 2016 en april dit jaar. Dat schrijft men in een rapportage die deze week is verschenen.


Op de ankerplaats Schouwenbank, zo'n 11 mijl west van Schouwen-Duiveland op de Noordzee, kwamen op zondagochtend 20 november twee containerschepen met elkaar in botsing. Zowel de Portugeese Victoria als de onder de vlag van de Marshall Eilanden varende Berwick lagen aanvankelijk ten anker maar door de harde wind (zo'n 10 Beaufort) raakten de beide schepen op drift.

De ankerkettingen van de beide schepen raakten elkaar en beide kettingen braken af. De schepen liepen materiële schade op maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Ook was er geen milieu-schade en was ook de lading ongeschonden. De Berwick kreeg hierna overigens ook nog last van motorproblemen. Hierdoor dreef het schip nog verder af. Er werden sleepboten opgeroepen maar de bemanning van de Berwick kon de voortstuwing zelf herstellen.

Te veel vaart
Op dinsdag 4 april kwamen op de Westerschelde in de buurt van Borssele het containerschip Maersk Genoa en het vrachtschip Dan Fighter met elkaar in botsing. De verkeerscentrale had het vrachtschip volgens de Raad opdracht gegeven om de Maersk Genoa voorlangs te laten passeren maar de Dan Fighter bleek nog te veel vaart te hebben om deze passage te laten plaatsvinden.

Er ontstond een botsing waarbij het containerschip een scheur opliep boven de waterlijn. Volgens de Raad was deze ongeveer tien meter lang en één meter hoog. De schade aan het vrachtschip was minimaal.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren