Weerbericht:
Eerst af en toe regen, later zonnige perioden en een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Luide knallen Zeeland definitief door F16's

Toegevoegd: 07-08-2017, 22.36 uur - Update: 07-08-2017, 23.49 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanuit een groot deel van Zeeland en zelfs vanuit België is maandagavond melding gemaakt van twee luide knallen. Deze bleken afkomstig te zijn van F16's.


De knallen, of 'explosies' zoals sommige getuigen ze omschreven, werden rond 22.15 uur gehoord. Er was volgens de politie echter geen sprake van ontploffingen maar van twee F16-gevechtsvliegtuigen die door de geluidsbarrière vlogen. Alhoewel in Noord-Brabant werd geoefend door de Luchtmacht ging dit niet om een oefening maar om een daadwerkelijke inzet. Defensie heeft dat inmiddels ook bevestigd.

Onderscheppen
Na het horen van de knallen belden volgens de politie veel mensen het alarmnummer 112. In Zeeland was er echter niets aan de hand. De F16's zouden namelijk zijn ingezet om een passagiersvliegtuig te onderscheppen dat het contact met de luchtverkeersleiding was verloren. Om deze reden werd een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) uitgevoerd.

Gevechtstoestellen zijn dan binnen enkele minuten in de lucht en vliegers proberen direct radiocontact te maken en het toestel te identificeren. Indien nodig begeleiden zij het vliegtuig verder. In het uiterste geval kan de QRA de opdracht krijgen om het toestel neer te halen. Defensie heeft inmiddels laten weten dat de communicatie met het vliegtuig kon worden hersteld en dat de F16's inmiddels weer zijn geland op vliegbasis Volkel.

Loze brandmelding
Volgens de brandweer van Axel kwam uit de knallen zelfs een loze brandmelding voort. Er werd namelijk gemeld dat er mogelijk iets gaande was bij Yara aan de Industrieweg (N686) in Sluiskil en om deze reden werd de brandweer uit voorzorg gealarmeerd. Er bleek echter niets aan de hand te zijn en de knallen van de F16's bleken de aanleiding te zijn geweest voor de melding.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ronald (7-8-2017 om 23:39)
Ik heb het ook gehoord in Sas van Gent vlak bij de Belgische grens en dacht eerst dat het vuurwerk was van de kermis in het naburige Zelzate, daar is een wijkkermis op de wijk "De Katte", maar de afsluiting is pas op dinsdagavond en dan is er altijd een groot vuurwerk, ik heb maar 1 knal gehoord.. Ik dacht dat ze een dag te vroeg waren, maar dat waren dus die F 16 's.
lia (7-8-2017 om 23:34)
Het was een fikse knal, en zwaar geronk in de lucht hier boven ons huis. Leek op een gigantische explosie.
Ria (7-8-2017 om 23:29)
Het was in Arnemuiden goed te horen die knallen, ( lees dreunen) we schrokken ons naar!! Dacht dat er een ontploffing was
Piet (7-8-2017 om 23:25)
En wat heeft dat met deze straaljagers te maken, dat jij n brandlucht ruikt????
Tonny Hamerlinck (7-8-2017 om 23:18)
Ze hebben het over 2 knallen.Ik heb daarvoor toch echt een zware dreun gehoord en gevoeld.Ik woon in de binnenstad van Terneuzen en mijn huis stond te trillen!!
Waldorf (7-8-2017 om 23:10)
@Moeder: Geen wolk aan de lucht en een enorme dreun waarbij het kattenluik zelfs gaat klepperen en dan denken aan onweer? Met zulke geniale Nederlanders kan dit land inderdaad beter worden opgeheven. Haha!
Cookie-instellingen beheren