Weerbericht:
Rustig najaarsweer. Vandaag vooral in het noorden bewolkt. Morgen veel zon
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Containerschip Westerschelde is losgetrokken

Toegevoegd: 14-08-2017, 22.13 uur
Door: Omroep Zeeland

BATH - Het containerschip dat sinds vanmorgen vastlag in de Bocht van Bath is losgetrokken. Zeker twaalf sleepboten moesten er aan te pas komen om de 366 meter lange reus los te trekken. De bergingsoperatie duurde iets langer dan een uur.


Na het lostrekken, is het schip naar de vaargeul gesleept en vanuit daar wordt het naar de haven van Antwerpen gebracht. Daar zal gekeken gaan worden met welk technisch mankement het schip kampt. Het was nog even spannend of de containerreus wel los zou komen, omdat de waterstand met 2,72 meter zo'n 12 centimeter lager stond dan vanmorgen toen het vastliep.

Het lostrekken van de CSCL Jupiter gebeurde onder het toeziend oog van duizenden mensen. Even na 20.30 uur riep de veiligheidsregio een politiehelikopter op om ervoor te zorgen dat de mensen de dijk zouden verlaten. Dat deden zij, omdat de trossen van de sleepboten tijdens het trekken onder hoge druk komen te staan en mogelijk losschieten tijdens hun poging om het schip los te trekken. De trossen zouden dan zo'n twee- tot driehonderd meter ver kunnen schieten.

Het schip, de CSCL Jupiter, liep vast door een technisch mankement: een storing in de machinekamer leidde ertoe dat het schip stuurloos werd. Na het vastlopen werd al het andere scheepvaartverkeer stilgelegd op de route. In de loop van de dag konden schepen tot 19.00 uur en met een lengte tot 200 meter wel passeren.

De CSCL Jupiter vaart onder de vlag van Hong Kong en was vanmorgen vanuit Antwerpen onderweg naar het Duitse Hamburg. Aan boord van het schip staan duizenden containers. Het schip heeft een laadvermogen van 155.000 ton. Het schip vervoert onder meer grondstoffen en volgens de veiligheidsregio zorgde de lading, gezien het incident, geen gevaar voor de omgeving.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nick (15-8-2017 om 11:02)
Foto met aanduidingsbord : Blijf op dijk, lopen op taluut zand en slik verboden. ...zoek de spelfout....
e.g.boer (14-8-2017 om 23:44)
imposant en stukje vakwerk deze gigant los te trekken.