Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 19 km

Stadsgewestelijke brandweer kampt met financieel tekort

Toegevoegd: 10-08-2006, 10.19 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - De stadsgewestelijke brandweer kampt met financiële problemen. Doordat het korps vaker moet uitrukken, de opleidingen duurder worden en de personeelskosten stijgen, kwam het korps vorig jaar geld tekort. Ook dit jaar dreigt een verlies.


De brandweer van Vlissingen en Middelburg is in 2005 vijftig keer vaker in actie gekomen dan in 2004. Dat is een stijging van acht procent. Het jaar daarvoor was het aantal uitrukken ook al met zeven procent toegenomen. Dat heeft vooral te maken met hulpverlening. De brandweer had het vorig jaar extra druk door de wateroverlast in de zomer. Het aantal branden blijft ongeveer gelijk. Als de wagens vaker rijden, gaat ook meer geld op aan brandstof.

Trainen
Een andere oorzaak voor de financiële problemen zijn de opleidingskosten. Brandweermensen moeten aan steeds strengere eisen voldoen en daarvoor vaker en zwaarder trainen. Tot nu toe is ook met deze ontwikkeling onvoldoende rekening gehouden.

De stadsgewestelijke brandweer kwam vorig jaar 171.000 euro tekort. Dat kan grotendeels worden weggewerkt met eigen geld. De gemeenten Vlissingen en Middelburg zouden nog elk 15.000 euro moeten bijdragen om het gat te dichten. Vlissingen voelt daar niks voor en wil dat ook dat laatste gat binnen de eigen begroting wordt opgevangen. Dat zal moeilijk worden, omdat het korps ook voor dit jaar alweer rekening houdt met een tekort. Er wordt bezuinigd om de kosten te drukken, maar het is niet zeker dat dat voldoende geld oplevert.

Vacatures
Eén van de maatregelen is vacatures voorlopig niet invullen. Dat wordt toch al steeds moeilijker, zegt D. te Paske van de stadsgewestelijke brandweer. Hij wijt dat onder meer aan het toenemende aantal trainingsavonden, waardoor het werk, ook van vrijwilligers, veel meer tijd kost.

Ondanks de oplopende kosten is het korps het goedkoopste in Zeeland. Het korps kost per inwoner 37,86 euro. Het duurste korps in Zeeland, dat niet met naam wordt genoemd, kost ongeveer 72 euro. Volgens het korps zelf komt dat door de efficiënte werkwijze na de fusie, waardoor bijvoorbeeld de organisatiekosten relatief laag zijn.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren