Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Pinpassen geprobeerd te onderscheppen

Toegevoegd: 22-08-2017, 15.39 uur
Dit briefje zat aan de deur van het echtpaar. De phisingmail die het echtpaar ontving.
Dit briefje zat aan de deur van het echtpaar.
© Foto: Politie Zeeland - West-Brabant
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een echtpaar uit de gemeente Veere heeft vandaag net op tijd ontdekt dat het slachtoffer dreigde te worden van een slinkse manier van pinpasfraude.


Volgens de politie had het echtpaar via e-mail een bericht ontvangen dat ogenschijnlijk van hun huisbank, de Rabobank, afkomstig was. In de mail werd gevraagd op een link te klikken om een nieuwe bankpas aan te vragen. De link bleek te verwijzen naar een valse website. Deze was echter wel voorzien van een HTTPS-beveiliging en zodoende voorzien van een veiligheidscertificaat. De site had dus ook een groen slotje in de adresbalk.

Op de site vulde het nietsvermoedende echtpaar hun gegevens in. Ook de pincode werd verstrekt. Volgens de politie lijkt het erop dat de mensen achter de site aan de hand van de ingevulde gegevens een nieuwe bankpas hebben aangevraagd want vandaag bleek onder de brievenbus van het echtpaar een plastic tas te zijn bevestigd met een briefje met daarop de vraag om post hierin te deponeren wegens verbouwingswerkzaamheden.

Het tasje werd echter door het echtpaar ontdekt voordat de postbode nieuwe bankpassen in de zak kon deponeren. Er bleken namelijk daadwerkelijk pinpassen naar het echtpaar onderweg te zijn. De politie is nog naar de daders op zoek geweest maar kon hen niet meer achterhalen. De bank heeft de passen uit voorzorg geblokkeerd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (23-8-2017 om 10:16)
Geen paniek, de oude pincode is sowieso niet geldig op de nieuwe pinpas, aangezien de bank zelf de pincode niet eens weet. Er is in geen geval gevaar geweest voor deze mensen.
Jose (22-8-2017 om 22:28)
Op 17-08 heb ik ook zo'n mail ontvangen. Ik heb het, drie keer gelezen en dacht dit kan nooit van de Rabo bank zijn. 19 euro en nog wat moeten betalen als ik na 19 -08 zou reageren om een nieuwe pas te krijgen,dat bestaat niet. Het leek reuze echt zeker omdat er onderin dit mailtje verwezen werd om het HPPTS adres te controleren. echt waar. Beste mensen wees alert en als U zo'n mail vreemd vind dus niet vertrouwd.Bel de bank. En doe verder niets. Ik heb het bericht doorgestuurd naar; [email protected] ieder bank heeft zo'n mail adres waarop U deze verdachte mails kunt plaatsen.
Thera (22-8-2017 om 19:47)
Ik neem aan dat postbezorgers training krijgen om alert te zijn voor zulk soort situaties. Is met 1 ingediend formulier al twee passen aan te vragen dan?.. Was dat formulier niet vreemd voor de bank dan? Maarja daar zal men nu ook wel beter op letten, men gaat steeds andere dingen bedenken om te willen leven van het geld van ander blijkbaar.
Bram (22-8-2017 om 18:37)
Zijn er nu nog steeds zulke domme mensen hoe vaak moet er verteld worden dat banken nooooooooooooooooit zullen vragen naar uw pincode maar sommige mensen zullen het denk ik nooit snappen dus er zullen altijd sukkels zijn die er intrappen
Bumper (22-8-2017 om 16:58)
Jammer, passen blokkeren maar wel opsturen, en dan via verborgen camera de daders op heterdaad betrappen, en dan even het gummi knuppeltje uitproberen. lijkt mij wel een aardige oplossing, daarna denken ze wel drie keer na voordat ze weer zoiets flikken. maar ja Nederland he, kijk eens naar Spanje, daar hebben ze de ultieme oplossing. bumper;
Clara (22-8-2017 om 16:48)
Geen enkele bank vraagt naar uw pincode dus mensen pas op je kunt in zo'n geval als dit je hele vermogen kwijtraken.
Cookie-instellingen beheren