Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Bemanning kotter opgepakt na poging doodslag

Toegevoegd: 30-08-2017, 10.49 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen is dinsdag de bemanning van een Nederlandse pulskotter aangehouden omdat zij op volle zee visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en medewerkers van de Rijksrederij in gevaar zouden hebben gebracht. Dat meldt de NVWA.


Tijdens een kustwachtcontrole waren 3 NVWA-inspecteurs ‘s nachts in een speciale rubberboot vanaf het kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel naar de kotter gevaren. De kotter reageerde niet op oproepen van de inspecteurs. Toen de inspecteurs vervolgens langszij voeren, haalde de schipper plotseling zijn netten op.

De rubberboot met daarop de inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij raakte verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Hierna zijn de NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter geklommen om deze alsnog te laten stoppen.

Aan boord constateerden de inspecteurs dat de kotter gebruik maakte van zogeheten binnenkuilen. “Dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, die in legale netten worden gehangen. Doordat de verschillende netten over elkaar komen te liggen, kunnen kleine vissen met geen mogelijkheid ontsnappen. Jonge vissen moeten kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen”, zo legt de NVWA uit.

De inspecteurs namen de illegale netten en de vis die ermee was gevangen in beslag. “Dat betekent dat de visser de netten en de vis aan boord moet houden totdat de kotter lost in een haven. Maar de schipper gooide de inbeslag genomen netten en vis op volle zee overboord. Daarop is de kotter opgebracht naar de haven van Vlissingen”, aldus de NVWA.

De NVWA maakt proces-verbaal op van de verschillende visserij-overtredingen. Ook wordt er rapportage opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van de pulsvergunning. Volgens de NVWA, die aangifte heeft gedaan, ging het om een poging tot doodslag.

In de Vlissingse haven heeft de politie de 8 bemanningsleden van de kotter aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en zijn in verzekering gesteld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Geertje (31-8-2017 om 15:51)
NVWA doet gewoon wat het MOET doen. Dit is onacceptabel en zeer serieus. Iedereen wilt veilig thuis aankomen na een dag werken. Geen ambtenaar dit of ambtenaar dat, maar gewoon poging tot doodslag omdat men iets te verbergen had. Mensen kijk toch eens om je heen al die bananenrepublieken en naar ons nette Nederland. Laten we het zo houden, dus regels zijn regels.
PIPPA (31-8-2017 om 13:19)
Wat een onzinnig verhaal! Deze mannen doen gewoon hun werk, en die ambtenaren proberen met alle mogelijke middelen de boel te verzieken,ik kom op voor onze vissers!! ,ze werken kei-hard en de regelgeving is ver doorgeslagen, zoals met zoveel zaken tegenwoordig!!! gewoon idioot!
Kees (30-8-2017 om 18:59)
NVWA/justitie heeft het bericht naar buiten gebracht en kunnen zo hun eigen draai hieraan geven. Mocht later blijken dat het allemaal wel meevalt krijgt niemand dit te horen maar de vissers zijn dan alweer publiekelijk veroordeeld. Zonder de feiten niet te weten niet oordelen mensen!
Piet (30-8-2017 om 18:45)
Denk je werkelijk dat die ambtenaren hun leven riskeren door domme streken uit te halen? Ik geloof daar niets van, laten we eerst het onderzoek maar eens afwachten. @Peter de Quaack. De verharding van de maatschappij speelt daar ook een enorme rol in. Zaken van 1 kant bekijken is volgens mij erg kortzichtig.
Dingelus (30-8-2017 om 18:18)
Peter de Quaack, mooi verwoord.Veelal is er met het voorgeschreven protocol niet te werken, dan krijg je deze situaties de mensen die dit werk doen raken het zat en het word nog erger.
Jan defilatroop (30-8-2017 om 17:53)
Ik zie het als ondernemers die keihard voor hun boterham opkomen..het zal helaas niet ongestraft blijven..schandalig dat vissers om de kleinste lulligheidjes en wetten iedere keer lastig worden gevallen..de overheid moet deze vissers gewoon hun gang laten gaan op zee.het is een keihard werkend volkje
Cookie-instellingen beheren