Weerbericht:
Van het noordwesten uit meer zon, lokaal nog een bui
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Vier jaar cel geëist tegen Zeeuwse Syrieganger

Toegevoegd: 28-09-2017, 17.23 uur
De uitspraak is op 12 oktober.
De uitspraak is op 12 oktober.
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De 23-jarige Middelburger R. Z. die ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie en geprobeerd heeft om naar Syrië af te reizen zou in de visie van aanklager Tom Hendriks voor vier jaar de cel in moeten.

De zaak tegen Z., die inmiddels al een jaar in voorarrest zit, diende donderdag voor de rechtbank in Middelburg. Z. was in 2013 enige tijd zoek en zou - zo vertelde hij - in Turkije bij een vriend zijn geweest. Wie dat was wilde hij niet zeggen.

Volgens het OM (Openbaar Ministerie) zou hij in een trainingskamp van IS of Jabhat-al-Nushra zijn geweest. Vorig jaar oktober zou hij gepoogd hebben om naar Syrië af te reizen. Op basis van een Europees arrestatiebevel werd hij echter in een trein nabij de Oostenrijkse grens aangehouden.

Tijdens de behandeling van zijn zaak zei Z,. nog nooit in Syrië te zijn geweest, hij was ook niet van plan om daar naar toe te gaan en in Turkije zou hij slechts vakantie hebben gevoerd. In een trainingskamp was hij evenmin geweest.

De moeder en broer van Z. hadden echter verklaard dat Z. gezegd had dat hij wel degelijk in een trainingskamp was geweest. Veel vragen die de rechtbank stelden bleven onbeantwoord of met vaagheden afgedaan. Dat de trein waarin hij zat de zogeheten 'Balkanroute' voor IS-gangers was zei hij niet te weten.

Volgens Z.'s advocaat Bart Nooitgedagt zou zijn cliënt moeten worden vrijgesproken. De verklaringen van broer en moeder waren van 'horen zeggen', het is nog steeds niet verboden om naar een conflictgebied of Syrië te gaan en op de PC van Z. aangetroffen downloads van zaken die een link hadden met wat er in Syrië allemaal gebeurt is evenmin verboden.

Verder stelde Nooitgedagt dat de politie zelf heeft verklaard geen duidelijkheid heeft kunnen verschaffen of zijn cliënt nu wel of niet in Syrië is geweest en of hij nu wel of niet in een trainingskamp is geweest. De uitspraak is op 12 oktober.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750