Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
43 files van totaal 172 km

Aanrijding: noodweerexces of gevaarlijk rijgedrag?

Toegevoegd: 04-10-2017, 19.49 uur
C. werd opgepakt na een aanrijding in Goes.
C. werd opgepakt na een aanrijding in Goes.
© Foto: Wilco Roeleven (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In enkele minuten kan een leuke dag eindigen in een verblijf in de cel op verdenking van poging doodslag. De 23-jarige Goesenaar N. C. weet daar inmiddels alles van.


Op 3 juli 2015 dacht hij een leuke dag te hebben door met een vriend een stukje te gaan rijden in de splinternieuwe wagen van zijn vader. Die pret duurde slechts enkele minuten want op de rotonde van de Marconistraat in Goes stak een man over. Volgens C. was dit vrij onbehoorlijk en gevaarlijk gedrag en daarom sprak hij de man aan om hem hierop te wijzen en te vertellen dat enkele meters verder een zebrapad was.

Het resultaat waren een middelvinger, gespuug en dreigementen. Geschokt door zoveel agressie reed C. achteruit, maar zag een auto achter hem niet met als gevolg een aanrijding. In paniek schoot hij weer naar voren en ontdekte de man die hem had bespuugd en bedreigd op de motorkap. De man rolde eraf en kwam met als kwetsuur enkele kneuzingen op de grond terecht.

De politie kwam erbij en C. werd ter plaatse aangehouden op verdenking van poging doodslag. Na onderzoek werd de verdenking gewijzigd in poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) bleek dat niet te bewijzen.

Wat wel viel te bewijzen was 'gevaarlijk rijgedrag' en daarvoor hoorde C. een boete van 750 euro en een rijontzegging van twee maanden tegen zich eisen. De advocaat van C. was van mening dat zijn cliënt moest worden ontslagen van rechtsvervolging omdat hij in paniek had gehandeld en er dus sprake was van noodweerexces.

Uitspraak over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (7-10-2017 om 09:00)
En de voetganger is zielig? je moet verplicht oversteken op een zebrapad wanneer dit binnen 30 meter ligt. en dan middelvingertjes steken, dreigen spugen. En dan de zielepiet uithangen? wat een land is dit zeg!
Tom Helgers (6-10-2017 om 09:40)
Lekker makkelijk om te zeggen dat hij in paniek was. Zo hoopt hij nu onder een straf uit te komen. Die man lag heus niet toevallig of per ongeluk ineens op de motorkap. Je auto als wapen inzetten, mijns inziens gewoon poging tot doodslag, OM durft weer eens niet door te zetten.
Franky (5-10-2017 om 12:56)
@Tim, Zelf denk ik dat noodweerexces niet opgaat. De bestuurder handelde in paniek door eerst achteruit te gaan en vervolgens weer op het gas te drukken, dit was geen geweld om het geweld te doen laten stoppen puur paniek reactie. Dit wil niet zeggen dat de voetganger vrijuit gaat en hoop ook dat hij zijn beurs mag trekken in dit verhaal.
P (5-10-2017 om 11:06)
Tegenwoordig moet je jezelf laten onderspugen als je iemand wijst op verkeersregels, men kan de bestuurder aanwijzen. Maar de oorzaak en escalatie was de persoon die de verkeersregels aan zijn laars lapte, de bestuurder onder spuugde en dreigementen uitte. Lieve kindertjes, lees en denk na, ik sta volledig achter de bestuurder, en de schade dient verhaalt te worden bij de spugende oversteker.
Zeeuwse showride (5-10-2017 om 10:37)
2 maanden rijontzegging??? De rest van z'n leven rijontzegging mag ik hopen. Als je zo in paniek raakt ben je geen rijbewijs waard en zelfs op de fiets een gevaar
Tim (5-10-2017 om 09:06)
@Bertus, @Cerebrus. Zoals jullie kunnen lezen was de VOETGANGER de persoon die aggresief reageerde waardoor de BESTUURDER naar acteren en voren reed, dus hij kan wel degelihk reageren in noodweerexces.
Cookie-instellingen beheren