Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 15 km

Campagne rond gevaar smartphonegebruik

Toegevoegd: 07-10-2017, 04.13 uur
Een deel van één van de campagneposters.
Een deel van één van de campagneposters.
© Foto: Provincie Zeeland
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In Vlissingen heeft de provincie Zeeland vrijdag het startsein gegeven voor een nieuwe campagne om jongeren te wijzen op het gebruik van smartphones in het verkeer.


Op het Scheldemond College werd door gedeputeerde Harry van der Maas de aftrap gegeven voor de campagne '‘Er gaat meer kapot dan je scherm’. Middels posters en filmpjes wil men jongeren er op wijzen wat er kan gebeuren als je tijdens het fietsen even afgeleid bent door je telefoon. Zeeuwse jongeren vertellen hun eigen ervaringen, zoals ook de 18-jarige Wessel uit Middelburg: “Ik keek even op mijn telefoon, drie seconden later lag ik op de grond.”

Dat het zo snel mis kan gaan bevestigd ook het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ). “Smartphonegebruik is een belangrijke oorzaak van ongelukken, ook op de fiets. “Als je je telefoon gebruikt terwijl je op de fiets zit, verdubbelt dit de kans op een ongeluk. Fietsers worden afgeleid en moeten hun aandacht verdelen. En dat heeft weer invloed op het reactievermogen, de controle over je fiets en de aandacht voor andere weggebruikers. Zo kun je verkeerssituaties minder goed inschatten en mis je soms verkeersborden of aanwijzingen”, aldus de organisatie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
jacqueline (11-10-2017 om 15:05)
Begin met 1000 euro boete, tweede keer 2000 , het is niet normaal, zie moeders met kleine kinderen aan de grote weg, en maar kijken op dat rot schermpje. Maar we kennen de straffen hier, je moet gewoon dader zijn , dan wordt je beschermd. Het is gewoon een contactgestoorde wereld geworden, of je nu bij de dokter of restaurant of waar ook zit, niks wordt er meer gezegd tegen elkaar, bij mij komen die dingen niet binnen, anders blijven ze maar weg
anti smartphone (10-10-2017 om 13:21)
Ik fiets veel en zal nooit tijdens fietsen gebruik maken van mijn gsm!! Levengevaarlijk!!Ik zie heel veel jongeren maar ook 40 en 50+ers gebruik maken van hun smartphone tijdens autorijden en fietsen. De regering zou hier flinke sancties op moeten ondernemen!!! Ook wandelaars op straat gebruiken heel vaak hun smartphone en zien zodoende niet wat er om hen heen gebeurd...
Geert (7-10-2017 om 23:21)
Alleen de jongeren ???? Vandaag veel in de auto gezeten en ook zie ik 50 plus met de telefoon bezig !
groot gelijk (7-10-2017 om 15:49)
Ik geef u groot gelijk. Ik ben zelf aangereden door een auto met een bestuurster die net haar rijbewijs had in de auto van papa en mama maar druk bezig op haar gsm. Permanente lichamelijke schade tot gevolg en elke dag pijn ook na 3 jaar nog bezig om alle schade vergoed te krijgen van ZLM en gaat niet vlot. Behoorlijke impact dus door even met je mobieltje te spelen, zou verboden moeten worden voor alle bestuurders dus ook fietsers.
AntiGSM (7-10-2017 om 12:05)
Het paard achter de wagen spannen heet dit...ze hadden ook voor de fietsers gelijk een verbod in moeten stellen. Dit is er nog steeds niet. belachelijk gewoon want iedereen is het er over eens dat het levensgevaarlijk is! Inmiddels is de jeugd al flink verslaafd op de fiets dus daar stoppen ze ook niet zomaar mee. Verder is heel de politiek op dit gebied erg laks en loopt het aantal verkeersdoden door smartphone gebruik in het verkeer nog steeds vrolijk op. Ook in auto's, vrachtauto's e.d is er maar 1 manier: gewoon technisch onmogelijk maken, dan pas zal het weer wat veiliger op de weg worden, tot die tijd allemaal ongelukken met als oorzaak "er stak iets over, macht over het stuur kwijt, blackout" enz enz.
Cookie-instellingen beheren