Vrijspraak voor Middelburgse Syriëganger

Toegevoegd: 10-10-2017, 13.04 uur

Vrijspraak voor Middelburgse Syriëganger
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Geen vier jaar cel maar vrijspraak. De Middelburger R. Z. die er van werd verdacht geprobeerd te hebben om naar Syrië te reizen en deel te hebben genomen aan een terroristische organisatie is vandaag vrijgesproken.

Eind september stond Z. na een voorarrest van een jaar voor de Middelburgse rechtbank. De 23-jarige Middelburger zou in 2013 enige tijd zoek zijn geweest en volgens het Openbaar Ministerie (OM) is hij destijds in een trainingskamp van Islamitische Staat (IS) of Jabhat al-Nusra (een onderafdeling van IS) geweest. Daarnaast zou hij rond 17 oktober 2016 geprobeerd hebben om naar Syrië te reizen.

Tijdens de behandeling van zijn zaak zei Z,. nog nooit in Syrië te zijn geweest en dat hij ook niet van plan was om daar heen te gaan. In de periode dat hij 'zoek' was, zou hij in Turkije bij een vriend vakantie hebben gevierd. De moeder en broer van Z. verklaarden echter dat Z. had gezegd dat hij wel degelijk in een trainingskamp was geweest.

Voor de Middelburgse rechtbank was er echter onvoldoende bewijs om tot een veroordeling te komen. Daarom is Z. vandaag vrijgesproken. Z.'s advocaat Bart Nooitgedagt had daar eerder al voor gepleit. De verklaringen van broer en moeder waren volgens hem namelijk van 'horen zeggen'. Ook gaf hij aan dat het niet verboden is om naar een conflictgebied of Syrië te gaan.

Verder stelde Nooitgedagt tijdens de behandeling van de zaak eind vorige maand dat de politie zelf heeft verklaard geen duidelijkheid te hebben gekregen over of zijn cliënt nu wel of niet in Syrië is geweest en of hij nu wel of niet in een trainingskamp is geweest.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marcel (13-10-2017 om 08:47)
Gelukkig leven we hier nog in een rechtsstaat en als het niet onomstotelijk vaststaat dat je iets gedaan hebt, ben je niet schuldig.
Mike (11-10-2017 om 04:50)
Waarom iemand moeten straffen die misschien niet eens wat heeft gedaan justitie kan ook fouten maken he
klaar (10-10-2017 om 18:54)
zolang je maar geen 2 km/uur te hard rijdt , kan alles
John (10-10-2017 om 17:18)
Vrijspraak? En een jaar in voorarrest gezeten....dan zal hij ook nog een som geld krijgen ook!!!! Kan hij in ieder geval zijn vliegticket naar Syrië zelf betalen en hoeft dan nooit meer terug te komen. Verder zal de tijd het leren.
Mar (10-10-2017 om 17:01)
Tegenstrijdige verklaringen. Ik zou deze persoon zeer scherp in de gaten houden. En vooral niet vertrouwen. Er wordt niet zomaar gezegd dat hij naar Syrië is geweest. Gezien de ontwikkelingen daar en alles wat dit soort mensen uit vreten denk ik toch dat aandacht op zijn plaats is.
Zeeuwse showride (10-10-2017 om 14:10)
Wat moeder en broer zeggen lijkt mij meer dan genoeg bewijs. Gevaarlijke figuren als deze moeten de rest van hun leven achter de tralies. (Of naar Syrië en nooit meer terug)