Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 24 km

Politie waarschuwt voor oplichting Microsoft

Toegevoegd: 25-10-2017, 20.14 uur
Politie waarschuwt voor oplichting Microsoft
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De afgelopen tijd zijn er weer diverse aangiftes bij de politie binnengekomen over zogenaamde ‘Microsoft’ medewerkers. Deze proberen mensen ervan te overtuigen dat hun computer een virus bevat of dat er dringend een update nodig is.


De aangiftes komen voor een groot deel van oudere mensen die hun computer niet regelmatig gebruiken. Zij komen er te laat achter dat zij zijn opgelicht. Bij de Zeeuwse politie zijn de afgelopen tijd tientallen aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft. Al langere tijd is een groep criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers. Microsoft zal nooit zelf contact met u opnemen als u een probleem heeft met uw computer. Mocht u gebeld worden door een medewerker die zegt van Microsoft te zijn verbreek dan meteen de verbinding.

Vanuit het buitenland zoeken de criminelen contact met hun slachtoffers. Hierbij doen zij zich voor als medewerkers van Microsoft en spreken vaak de Engelse taal. Door zich voor te doen als medewerker van Microsoft proberen ze het vertrouwen te winnen en gebruiken vaak de smoes dat er iets met de computer aan de hand is. Uw computer zou een virus bevatten, de licentie is verlopen of er moet nodig een update uitgevoerd worden.

Vervolgens proberen zij u over te halen om handelingen te laten uitvoeren op uw computer. Om u van dienst te zijn vragen ze u om een programma te installeren zodat ze uw computer over kunnen nemen. Tevens lijkt het er op dat ze geld storten op uw rekening om aan te tonen dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt.

Nadat het vertrouwen is gewonnen voeren ze daarna verschillende handelingen uit op uw computer. Hierna komt het moment van afrekenen. Voor de technische hulp zal betaald moeten worden. Een van de methodes die op dit moment worden toegepast is dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is dat zij zelfstandig geld overschrijven van uw betaalrekening. De kosten voor de geleverde hulp kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s.

Het cybercrimeteam van de politie Zeeland - West Brabant doet samen met andere cybercrimeteams in het land onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. Dit zijn omvangrijke onderzoeken omdat de verdachten vanuit het buitenland opereren. Deze internationale onderzoeken doet de politie dan ook niet alleen. Wij werken hierbij samen met Interpol.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ronny Vermeulen (1-11-2017 om 10:59)
@Jose, toch spijtig dat u commentaar levert op iemand zijn schrijfwijze en zelf 2 zware fouten maakt in zo'n korte tekst...
goed Nederlands (29-10-2017 om 09:35)
Beste Jose, na een komma begin je eigenlijk niet met een hoofdletter...
Oplettende burger (27-10-2017 om 20:22)
Het zijn voornamelijk oplichters uit India met een zeer slecht accent. Politie kan hier weinig aandoen want justitie in India zou dit probleem echter zelf moeten aanpakken. Op Youtube zijn er tallozen videos betreft dit onderwerp, sommige pakken de oplichters zelf aan de lijn aan door ze zelf een koekje van eigen deeg te geven.
Terneuzenaar (27-10-2017 om 11:14)
Ik ben van mening dat de Nederlandse burger meer beschermd moet worden tegen deze criminelen, daar betalen we immers genoeg belasting voor. Ik vermoedt dat onze gegevens daarom verkocht worden aan deze graaiers in het buitenland. Bovendien moet het anoniem bellen verboden worden, de Belastingdienst belt zelfs anoniem, gekke tijden.
Addie (26-10-2017 om 23:18)
Wij worden regelmatig gebeld, als het een onbekend nummer is neem ik niet op. Als mijn man de telefoon op neemt, dan scheld hij ze verrot in het Engels, leggen ze gelijk neer haha.
Jose (26-10-2017 om 22:52)
Beste Wim, Wil je in het vervolg kortere zinnen maken door af en toe een punt te zetten. En weer met een hoofd letter beginnen? Jou reactie is bijna niet te lezen of te begrijpen.
Cookie-instellingen beheren