Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Ambulances niet overal binnen kwartier tp

Toegevoegd: 31-10-2017, 19.54 uur
Ambulances niet overal binnen kwartier tp
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In drie grote gebieden in Zeeland kan de ambulancedienst ook in de meest ideale verkeersomstandigheden niet binnen een kwartier vanaf de ambulancepost aanwezig zijn. Dat blijkt uit een overzicht dat de Rijksuniversiteit Groningen samen met RTL Nieuws heeft opgesteld.


De onderzoekers hebben twee analyses gemaakt. Eén met de bereikbaarheid op een ochtendspits op dinsdag rond 08.00 uur en één waarbij geen rekening is gehouden met enige vorm van verkeer (de meest ideale situatie dus). In Zeeland zijn zogezegd drie gebieden waar ook in deze laatste situatie de ambulancedienst niet binnen 15 minuten ter plekke kan zijn mits er wordt uitgerukt vanaf de vaste standplaats.

Bij het overzicht hoort namelijk wel een kanttekening. Er is geen onderscheid gemaakt tussen dag- en nachtbezetting en ook wordt geen rekening gehouden met het feit dat ambulances soms strategisch worden opgesteld als andere teams aan het rijden zijn. Ze staan dan niet meer op de eigenlijke post maar bijvoorbeeld langs een doorgaande weg. Deze zogeheten voorwaardescheppende ritten komen in Zeeland vaak voor.

De spits zorgt volgens de onderzoekers in Zeeland niet voor veel problemen maar diverse plekken zijn - ook tijdens ideale omstandigheden - dus niet snel genoeg bereikbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om Noord-Beveland. Hier kan circa twee derde van de locaties niet binnen de norm worden bereikt.

Ook een gebied langs het Veerse Meer tussen Veere en Wolphaartsdijk is niet op tijd te bereiken. Verder zijn aanrijtijden de zak van Zuid-Beveland (zuidelijk tussen Vlissingen-Oost en Hoedekenskerke) niet haalbaar binnen de 15-minutennorm.

Ook een groot gebied tussen Breskens, IJzendijke, de Braakman en Philippine kleurt in het overzicht oranje. Ook bij Ossenisse, Stavenisse en Anna Jacobapolder is de bereikbaarheid niet goed. Een compleet overzicht is terug te vinden in een interactieve kaart.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
P (2-11-2017 om 07:33)
En dan soms het adres niet kunnen vinden en dan rondjes rijden in de binnenstad van Vlissingen omdat het knullige bestuursders/bestuurters zijn. Maar dat soort info komt niet naar buiten tenzij je het zelf meemaakt.
Franky (1-11-2017 om 01:52)
Ik vind het beeld toch aardig negatief geschetst, maar de enige mensen die aan kunnen geven of deze kaart correct is, zijn de ambu broeders zelf. Wat in ieder geval ook een beetje helpt is dat bestuurders in ieder geval niet de vluchtstrook als uitvoegstrook gaan gebruiken, uitzonderingen daargelaten waar het echt niet anders kan ivm de verkeersveiligheid. (dit zijn vaak de in + uitvoegstroken) Met andere woorden, je kunt ook met de file mee rollen totdat je bij de uitvoegstrook bent.
Cookie-instellingen beheren