Langere celstraf verduisterende ambtenaar

Toegevoegd: 02-11-2017, 13.55 uur

Langere celstraf verduisterende ambtenaar
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

GOES - De 60-jarige Goese gemeente-ambtenaar die tussen 2010 en 2015 zo'n 268.000 euro zou hebben verduisterd heeft een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd gekregen. De burgerlijke rechter buigt zich later nog over de schadevergoeding die van de verdachte wordt geëist.

Als medewerker van de afdeling schuldhulpverlening van GR De Bevelanden boekte de vrouw bedragen die bedoeld waren voor schuldeisers over naar eigen rekeningen. Dit deed ze door bij reguliere betalingen aan schuldeisers betaalopdrachten toe te voegen met haarzelf of een familielid als ontvanger. De fraude kwam pas aan het licht na een melding van een bank.

De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij in haar positie misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen die van haar afhankelijk waren en bovendien de positie van schuldeisers op grove wijze heeft veronachtzaamd. Zij deed dit puur voor eigen gewin, aldus de rechtbank. Niet alleen om haar schulden af te lossen, maar ook om er goed van te leven.

Volgens de rechter heeft de vrouw het vertrouwen dat in haar als ambtenaar mocht worden gesteld daardoor ernstig beschaamd. "Een ambtenaar moet integer zijn en de samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat een ambtenaar zijn of haar positie niet misbruikt ten behoeve van het eigen belang", aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist. De nu opgelegde straf valt dus hoger uit. "Ondanks het feit dat de vrouw spijt heeft betoond, haar baan en sociale netwerk is kwijtgeraakt en psychisch te lijden heeft onder de strafzaak, legt de rechtbank daarom een zwaardere straf op dan de door het OM geëiste taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf", zo meldt de rechtbank.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bertus (5-11-2017 om 06:12)
Benieuwd hoe deze *dame* de opgelopen schulden van de slachtoffers gaat vergoeden. Deze kwamen voor hulp en hebben alleen meer ellende erbij gekregen. In mijn ogen is het dus niet het bedrag wat ze heeft toegeëigend wat terug betaald moet worden, maar alle extra kosten die haar cliënten erbij kregen erbij!
W. Kruit (4-11-2017 om 16:33)
Jan, dus omdat één ambtenaar verduistert, zijn alle gemeente-ambtenaren boeven?Lekker generaliserend, deze -nogal domme- opmerking. Lekker anoniem schelden, vanachter de laptop. Zeg je dat ook hardop als je iets van een gemeente-ambtenaar nodig hebt? Of is het dan: “Ja meneer, nee meneer, ik zal het direct doen, meneer”? Overigens, deze crimineel is door een andere gemeente-ambtenaar uit haar functie gezet en ontslagen...
wim (4-11-2017 om 07:39)
Hoe is het mogelijk om zo,n hoog bedrag van de gemeente in en tijd van 5 jaar te stelen en daardoor een straf krijgt die belachelijk is wat een gemeente die dat niet heeft opgemerkt onbegrijpelijk.
Terneuzenaar (3-11-2017 om 13:56)
Wat een aanfluiting! Niet te geloven, woorden schieten mij tekort!
Jan (2-11-2017 om 19:22)
Wel dit noemen snel geld verdienen en de gewone burger mag zijn eigen krom werken , als je ambtenaar bent bij de gemeente trouwens maakt niet uit het zijn allemaal boeven PUNT UIT!!! ,en we accepteren het ook nog dit gedrag blijkbaar en de boef blijft lachen .
teun (2-11-2017 om 17:34)
Zolang ze zich nog in de Goese binnenstad kan begeven waar de meeste gedupeerden vandaan komen zal het met de schaamte wel meevallen. Onder de noemer psychisch patiënt heeft ze de rechtbank flink beïnvloed in de rechtszaak die veel te mild uitvalt gezien het vonnis wat uitgesproken is! En sociaal is dat wijf nooit geweest..dit noem je meer a sociaal als je van deze mensen die hun geld zo hard nodig hebben nog steelt! Begrijpelijk dat de bevolking ze langs alle kanten uitkotst en logisch dat je er dan geen sociaal leven meer aan over houdt.