Weerbericht:
Eerst af en toe regen, later zonnige perioden en een bui
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 19 km

Brandveiligheid scholen Schouwen onder de maat

Toegevoegd: 30-10-2004, 09.55 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

ZIERIKZEE - Veel onderwijsgebouwen op Schouwen-Duiveland voldoen niet aan de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheidsaspecten. Onderzoek van de gemeentelijke brandweer wijst uit dat bij enkele scholen een ontruimingsinstallatie, rookmelders en noodverlichting ontbreken. Het dagelijks bestuur van de gemeente Schouwen-Duiveland wil dan ook betere preventie binnen de scholen ten aanzien van brand en inbraak.

Volgens het college van B en W kan de gemeente ertoe bijdragen de veiligheid binnen de scholen te verhogen door het onderhoud van de brandmeld- en inbraakinstallaties voor haar rekening te nemen. Aanbrengen van beveiliging zal tevens een aanzienlijke reductie van de verzekeringspremies tot gevolg hebben. Nu betaalt de gemeente jaarlijks 195.000 euro aan premies. Dat zou uiteindelijk verlaagd kunnen worden tot 37.000 euro. Daar is wel een fikse investering in beveiligingsapparatuur van 90.000 euro in de komende vijf jaar voor nodig.

Het onderhoud van brandmeld- en inbraakinstallaties dient in het algemeen te worden betaald door de schoolbesturen, die daar een vergoeding voor ontvangen ingevolge de onderwijswetgeving. Die vergoeding is veelal niet toereikend, zeker niet in gebouwen die voor de jaren 90 van de vorige eeuw zijn gebouwd.

De gemeente heeft geen rechtsmiddelen de scholen te verplichten tot aanschaf en onderhouden van brandmeld- en inbraakinstallaties. Anderzijds heeft de gemeente er wel financieel voordeel van als deze voorzieningen zijn aangebracht.

In goed overleg met de schoolbesturen stelt het dagelijks gemeentebestuur nu voor de kosten van het onderhoud van de betreffende installaties voor rekening van de gemeente te laten komen. Voor de schoolbesturen resteren dan de kosten van energielasten, telecommunicatie en alarmopvolging. Die alarmopvolging houdt in: het inroepen van een sleutelbeheerder die wordt gebeld door de alarmcentrale om het gebouw te openen voor brandweer, politie of bewakingsdienst. Sommige schoolbesturen ervaren die alarmopvolging als belastend voor hun schoolteams en achten het zinvoller dit onderdeel over te dragen aan een particuliere bewakingsdienst.

Het voorstel betreffende de financiering van de kosten voor onderhoud van brandmeld- en inbraakinstallaties komt aan de orde binnen de Commissie Samenleving en Bestuur, die dinsdag 2 november vanaf 19.30 uur vergadert in het gemeentehuis in Zierikzee.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren