Weerbericht:
Perioden met zon, later op de dag in het midden en zuiden buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Luide knallen door passerende F16’s

Toegevoegd: 30-11-2017, 17.18 uur - Update: 30-11-2017, 17.59 uur
Luide knallen door passerende F16’s
© Foto: Defensie (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Passerende F16’s hebben donderdag aan het einde van de middag harde knallen veroorzaakt. Dat meldt de politie.


De knallen waren tussen 16.45 en 17.00 uur te horen. Op social media wordt onder meer melding gemaakt van de knallen vanaf Walcheren, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Volgens de Koninklijke Luchtmacht waren de F16's opgestegen vanaf vliegbasis Volkel om een vliegtuig te onderscheppen.

Er waren communicatieproblemen en daarom werd was sprake van een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). Gevechtstoestellen zijn bij zo'n QRA binnen enkele minuten in de lucht en vliegers proberen direct radiocontact te maken en het toestel te identificeren.

Indien nodig begeleiden zij het vliegtuig verder. In het uiterste geval kan de QRA de opdracht krijgen om het toestel neer te halen. Defensie heeft inmiddels laten weten dat de communicatie met het vliegtuig kon worden hersteld en dat de F16's inmiddels weer zijn geland op vliegbasis Volkel.

Begin augustus werd ook melding gemaakt van luide knallen. Ook toen vloegen F16-gevechtsvliegtuigen door de geluidsbarrière omdat een vliegtuig het contact met de luchtverkeersleiding was verloren.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (2-12-2017 om 15:30)
Prachtig om te zien en te horen, vroeger was dit met enige regelmaat. Hoop ze snel weer te horen.
Ja-Ja (1-12-2017 om 07:20)
Leuke oefening.Leuk voor het klootjes volk. Om welk vliegtuig ging het? Of is dat zogenaamd geheim?Zeg alles of niets QRA. Het is gewoon "spierballentaal".Volgende keer meer aandikken. Zou spannender geweest zijn als er gezegd zou worden dat het echt een Russisch toestel was geweest. Volgend keer een toestel onderscheppen boven Den Haag.Of mag dat niet?
John (30-11-2017 om 17:44)
Op Tholen ook. Kwamen erg laag over denderen. Binnen trilde alles :/
Cookie-instellingen beheren