Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuws bedrijf gedupeerd door phishing

Toegevoegd: 22-12-2017, 10.11 uur
Zeeuws bedrijf gedupeerd door phishing
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Een Zeeuws bedrijf is aan het begin van dit jaar voor 215.000 euro gedupeerd als het gevolg van phishing. De politie startte na de aangifte een groot onderzoek.


In het onderzoek naar de bankpasfraude middels phishing zijn vorige maand twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 23-jarige Amsterdammer en een 27-jarige vrouw uit Almere. Deze verdachten waren onderdeel van een landelijk opererende criminele organisatie die vermoedelijk miljoenen buit maakte bij tientallen, mogelijk honderden, slachtoffers.

Het onderzoek startte begin van dit jaar na de aangifte van het Zeeuws bedrijf dat voor 215.000 euro was gedupeerd. De eigenaar van dit bedrijf had gereageerd op een ontvangen e-mail die afkomstig leek te zijn van de bank. Op geraffineerde wijze werden door de verdachten zijn bankgegevens en pincode onderschept en een nieuwe bankpas aangevraagd. Deze bankpas hengelden ze vervolgens uit de brievenbus. Met de bankpas in bezit werden door verdachten onder andere bestellingen gedaan bij webshops en overboekingen gedaan naar katvangers.

De twee hoofdverdachten worden verantwoordelijk gehouden voor het versturen van de phishing e-mails, het beheren van de phishing websites en het onderscheppen van de bankgegevens en bankpas. Met deze praktijken hielden de verdachten zich vermoedelijk al meerdere jaren bezig.

Tijdens dit onderzoek werd er samengewerkt met de eenheid Den Haag die tussen 31 oktober en 13 november nog eens acht verdachten heeft aangehouden. Deze ‘cashers’, ‘katvangers’ en ‘hengelaars’ wonen in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag, Amsterdam en Gouda en hebben de leeftijd tussen de 17 en 30 jaar. Meerdere aanhoudingen worden niet uitsloten.

Daarnaast werd nauw samengewerkt met de banken, die samen met politie en justitie zijn vertegenwoordigd in de Electronic Crimes (ECTF), en met de Fraudehelpdesk. Ook met andere betrokken partijen werkt de politie samen om barrières te ontwikkelen die deze vorm van fraude kunnen tegengaan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren