Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Grote reeks babbeltrucs opgelost na arrestaties

Toegevoegd: 28-12-2017, 11.09 uur
Grote reeks babbeltrucs opgelost na arrestaties
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

ARNHEM - Met de arrestatie van een man en een vrouw woensdag 13 december in Arnhem denkt de politie een reeks babbeltrucs te hebben opgelost. De twee maakten ook in Zeeland slachtoffers. De totale buit wordt geschat op enkele honderdduizenden euro’s.


In oktober startte de Zeeuwse politie een onderzoek naar drie diefstallen uit woningen na een babbeltruc. Zo werd op donderdagmiddag 5 oktober de bewoonster van een woning aan de Noordsingel in Middelburg bestolen. Op zondagmiddag 8 oktober gebeurde hetzelfde bij een woning aan het Hof ter Veste. Vrijdagmiddag 20 oktober werd bij de Bongerd in Goes een vrouw bestolen, eveneens middels een babbeltruc.

"Het viel de rechercheurs op dat deze diefstallen sterk overeenkwamen: qua buit, qua signalement van de vrouwelijke dader en qua werkwijze. Bij nader onderzoek ontdekte de politie dat het tweetal mogelijk op tientallen plaatsen in Nederland diefstallen bij ouderen hadden gepleegd. Telkens kwamen de werkwijze, de buit en het signalement van de vrouwelijke dader overeen.

Werkwijze
"De vrouw misleidde het slachtoffer en wist zo de woning binnen te komen, meestal door zich voor te doen als een medewerkster van een zorginstelling, gemeente of schoonmaakhulp. Bij binnenkomst in de woning liet ze de deur op een kier, zodat haar partner de woning kon binnensluipen. Terwijl de goedgelovige bewoner of bewoonster aan de praat werd gehouden, sloop de man door het huis op zoek naar geld en sieraden. Na een paar minuten vertrok hij met de buit. De vrouw liet even later de nietsvermoedende bewoner achter”, aldus één van de rechercheurs.

“Het duo zocht vermoedelijk bewust weerloze mensen uit: bijvoorbeeld mensen die moeilijk ter been waren. Eén van de slachtoffers was zelfs blind. Vermoedelijk zochten ze de slachtoffers uit op basis van hun ervaring, zoals het uiterlijk van de woning. Er werd ook contact gemaakt bij de ingang van een flatgebouw om zo slachtoffers langzaam in de val te lokken", aldus de politie.

Deze maand werd het onderzoek gericht op het op heterdaad aanhouden van het duo, om zoveel mogelijk bewijs in handen te hebben. Woensdagmiddag 13 december was het raak in Arnhem. Een bewoonster aan de Bethaniënstraat werd slachtoffer maar nadat de daders in een auto waren gestapt, werden ze door de politie aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man uit Rosmalen en een 31-jarige vrouw uit 's-Hertogenbosch.

De twee zijn naar het politiecellencomplex in Middelburg gebracht. Ze zijn enkele keren verhoord en zitten nog steeds vast. Naast de vermoedelijke betrokkenheid bij ongeveer 40 diefstallen uit woningen vermoedt de politie dat het tweetal recent ook nog vijf slachtoffers heeft gemaakt in Breda, Eindhoven, Geldrop, Goirle en Uden. De politie heeft echter nog geen aangiften van deze feiten ontvangen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Winz (29-12-2017 om 21:08)
Voor ouderen dien je respect te hebben. Lekker voor dat stel dat ze nu gepakt zijn.
Cerebrus (28-12-2017 om 17:50)
En wat is dat signalement dan? We kunnen het wel weer raden zeker?
Bumper: (28-12-2017 om 16:26)
laat ze maar lekker zitten in torentijd, en vergeet ze maar eens een paar dagen,weten ze misschien nog wel wat, dat ze ,,vergeten zijn te vertellen" Beter zou zijn met de gummi knuppel er eens goed op rossen, tot de gestolen goederen en geld terug zijn. maar ja dat mag niet he van de ,,watjes wet maker, Bumper:
Cookie-instellingen beheren