Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 89 km

Gestrand schip Hansweert vlotgetrokken

Toegevoegd: 06-01-2018, 17.45 uur
Door: Manfred Berrevoets

HANSWEERT - Het Poolse vrachtschip Ewa is om vanmiddag rond 17.15 uur vlotgetrokken in de voorhaven van het Kanaal door Zuid-Beveland. Vanmorgen rond 07.30 uur was het schip daar vastgelopen.


Bij het vlottrekken waren meerdere sleepboten betrokken. Ook een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat was bij het schip aanwezig. Pogingen om het schip vlot te trekken waren eerder vanmorgen mislukt. De bergers moesten wachten op hoog water voor ze een nieuwe poging konden doen. Maar al rond 17.15 uur, ongeveer een uur vóór de hoogste waterstand, slaagde de eerste poging om het schip vlot te krijgen. De dijk was afgezet voor publiek om mogelijke risico's tijdens de bergingsoperatie te voorkomen.

Na de stranding vanmorgen lag het schip instabiel door het afgaande water. Voor de zekerheid kwam een operationeel team bij elkaar om de 'mogelijke effecten' in kaart te brengen. Zo was het mogelijk dat het schip zou breken, doordat het op de rotsen balanceerde en door het afgaand water de drijfkracht kon verdwijnen. Dan had het schip door zijn eigen gewicht kunnen doorbuigen en breken. Dat bleek niet het geval. Wel is het schip een beetje verbogen, geplooid heet dat in vaktaal, maar is geen breuk ontstaan.

Bij laag water om 12.00 uur lag het schip helemaal uit het water. De hulpdiensten hebben toen van die gelegenheid gebruikgemaakt door het schip van alle kanten te inspecteren. Een ongevallenanalist van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van de stranding.

Het binnenvaartschip is 67 meter lang en ruim zeven meter breed en vervoert schroot. Het schip was onderweg van Vlaardingen naar het Franse Duinkerke toen het vastliep. Door de locatie waar het schip was vastgelopen was er geen hinder voor de overige scheepvaart. De andere schepen konden erlangs, al moesten ze voor de zekerheid wel iets langzamer varen.

Het schip wordt naar de Buitenhaven van Hansweert gesleept en nader geïnspecteerd.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren