Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
57 files van totaal 225 km

Diverse ongevallen en veel schademeldingen

Toegevoegd: 18-01-2018, 15.12 uur - Update: 19-01-2018, 16.22 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De zware storm die vanochtend en vanmiddag over de provincie trok heeft voor veel overlast gezorgd. Op talloze plekken is schade ontstaan en als gevolg van ongevallen raakten ook enkele personen gewond.


De code oranje die het KNMI had afgegeven is inmiddels ingetrokken. Nog tot 16.00 uur geldt voor Zeeland waarschuwingscode geel omdat nog altijd windstoten mogelijk zijn tot 100 kilometer per uur. Het treinverkeer ligt momenteel ook in Zeeland volledig plat. Bij Oost-Souburg raakte een omvallende boom de bovenleiding. Het opruimen en herstellen gaat naar verwachting nog wel even duren.

Volgens de politie Zeeland-West-Brabant kwamen tussen 09.00 en 12.00 uur in totaal zo'n 1.500 meldingen binnen. "Een veelvoud van het gewoonlijke aantal", aldus de politie. Verzekeraar ZLM had rond 12.00 uur al zo'n 500 schademeldingen binnengekregen. Vanwege de vele meldingen roept de verzekeraar inmiddels op om schades bij voorkeur online te melden.

Ongevallen
Op verschillende wegen gebeurden ongevallen. Zo waaide 's ochtends rond 09.30 uur op de Deltaweg (A256) bij Goes een vrachtwagen om. De 63-jarige bestuurder uit Oosterhout raakte gewond. Hij is behandeld door de ambulancedienst. Volgens de politie reed de man met een lege trailer. Het verkeer kon over één rijstrook passeren. Vanmiddag is de vrachtauto weer overeind gezet. Rond 15.00 uur werd nog gewerkt aan het schoon maken van het wegdek.

Rond 09.00 uur ging het mis op de Zeelandbrug (N256). Hier kantelde een kleine vrachtwagen. De brandweer heeft de bestuurder via de voorruit bevrijd. Een aanhangwagen die achter een ander voertuig was bevestigd, waaide om en hing tegen de reling. Rond 14.00 uur was de weg weer open. In de tussentijd zorgde de afsluiting van de brug voor veel hinder want vanwege de storm had Rijkswaterstaat de Oosterscheldekering urenlang uit voorzorg afgesloten.

Bij de Hulsterweg (N689) in Kuitaart werd rond 09.40 uur een bestelwagen met PVC-buizen van de weg geblazen. Het voertuig belandde in een droge sloot. De 31-jarige chauffeur uit Goes is nagekeken door ambulancemedewerkers. Hij hoefde niet mee naar ziekenhuis. Een 77-jarige man uit Groede belandde vanmorgen eveneens rond 09.40 uur op de Scherpbierseweg in Groede door de harde wind met zijn voertuig in een sloot. De bestuurder van de auto raakte niet gewond. Zijn voertuig moest worden getakeld.

Op de Philipsdam bij Bruinisse kantelde door de harde wind een kleine vrachtwagen. Deze was volgens de politie geladen met meubelen. Het voertuig belandde aan de zijkant van de weg. De bestuurder raakte niet gewond. De vrachtauto is inmiddels getakeld.

Schade
Naast diverse ongevallen waren er ook veel meldingen van stormschade. Zo waaide in Middelburg het dak van een pand aan de Herculesweg. Hierdoor werd ook een gedeelte van een muur beschadigd. Bij de Middelburgse Rustenburgstraat waaiden een stenen muurtje en een houten schutting om op enkele geparkeerde auto's. Aan de Diamant, eveneens in Middelburg, waaiden dakpannen van een woning.

Bij de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen waren verkeerslichten enige tijd buiten dienst nadat één van de verkeerslichten kapot was gewaaid. In het centrum van Vlissingen ontstond schade toen zonnepanelen van een pand bij de Schutterijstraat waaiden. De panelen belandden op de De Bussestraat en daarom moest de weg worden afgesloten. De Lange Zelke, eveneens in het Vlissingse centrum ging gedeeltelijk dicht omdat glasplaten zouden kunnen vallen.

In Zierikzee ontstond forse schade toen bij een pand aan de Wevershoek een deel van het dak wegwaaide. Een groot aantal baksteken raakte los. De brandweer heeft de situatie veilig gemaakt en geholpen bij het opruimen van de rommel.

Aan de Westkade in Sas van Gent waaide een stuk dakbedekking los van een woning met een plat dak. Een hoogwerker van de brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te krijgen. Bij de Zuidstraat in dezelfde plaats brak een stuk af van een pijp. Bij beide incidenten raakte niemand gewond.

In Breskens ontstond bij de Ringlaan schade aan het dak van een voormalig bejaardentehuis. De brandweer werd rond 09.00 uur opgeroepen om te assisteren. Volgens de gemeente Sluis werd de straat ter plekke afgezet en zijn omwonenden geïnformeerd.

In IJzendijke waaide in de Parmastraat het dak van een huis. In de Nassaustraat kwam een deel van een stenen muur naar beneden. Bij de Gaaipersstraat waaide een volledige schutting kapot. Ook ontstond schade aan de molen in het dorp.

Bootje
De redders van het KNRM-station Hansweert werden rond 09.45 uur opgeroepen nadat was gemeld dat een bootje op de Oosterschelde bij Yerseke dobberde waarop geen opvarenden werden gezien. De bemanning van de reddingboot Jan van Engelenburg werd opgeroepen maar onderweg bleek dat het bootje was losgewaaid en dat er niemand aan boord was. "In overleg met de eigenaar is de actie hierop beëindigd. Het bootje is niet aangetroffen", zo meldt de reddingmaatschappij.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mossel (19-1-2018 om 13:48)
Andre doe ff normaal man. Volgens mij zijn we voor een groot deel zelfs afhankelijk van deze mannen op de weg. Denk aan supermarkten etc. Dat je het niet eens bent met het feit dat ze met code rood leeg rijden oke maar dat je over opleidingsniveau gaat lullen is natuurlijk niet fair hè. Getuigt trouwens ook niet echt van niveau. Probeer iets nuttigs te zeggen want hier heeft niemand wat aan.
André (18-1-2018 om 19:34)
Het grootse probleem zijn die vrachtwagens, wat een sukkels dat ze ongeladen met deze waarschuwing toch de weg op gaan, ze hebben minder verstand dan een uitgedroogde mossel.. Ik vind vrachtwagen chauffeurs maar een domme lui, lekker de weg op met windkracht 10, prima voor mij maar ga dan lekker zelf dood ipv een ander de dood in te jagen., sukkel zijn, laag opgeleid met een 10 tonner , levensgevaarlijk
Mirmar (18-1-2018 om 16:12)
Men zal ook eens luisteren naar de verkeers adviezen!!!! De rest van de van storm ellende is onmacht
Cookie-instellingen beheren