Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM eist vijf jaar voor doodrijden wielrenner

Toegevoegd: 25-01-2018, 12.12 uur
Sporenonderzoek na het dodelijke ongeval.
Sporenonderzoek na het dodelijke ongeval.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een gevangenisstraf van vijf jaar en een rijontzegging van tien jaar. Dat is de eis die het Openbaar Ministerie (OM) heeft neergelegd tegen een 48-jarige Terneuzenaar die afgelopen zomer in Hulst een wielrenner doodreed.


Op de bewuste maandag 17 juni reed een 60-jarige man uit Heikant op de Ferdinandusdijk bij Hulst. Rond 18.50 uur werd hij geschept door de verdachte, die in een bestelbusje reed. De fietser overleed ter plekke. De automobilist bleek te veel alcohol te hebben gedronken en ook nog eens te hebben gereden zonder geldig rijbewijs. Volgens het OM had hij bovendien versuffende medicatie ingenomen.

De man reed op een weg die alleen bedoeld was voor bestemmingsverkeer. Hij negeerde waarschuwingsborden voor gevaar en negeerde de snelheidsbeperking die daar van kracht was wegens wegwerkzaamheden. Uiteindelijk raakte hij de macht over het stuur kwijt en reed hij tegen de 60-jarige fietser.

Volgens het OM nam de man die dag “op de koop toe” dat zijn handelen de dood van een andere verkeersdeelnemer tot gevolg zou kunnen hebben. Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk: “Dit was een vermijdbaar ongeval. De verdachte heeft als verkeersdeelnemer willens en wetens heel veel risico’s voor lief genomen. Als hij zich had gehouden aan de regels die voor ons allemaal gelden dan was dit ongeval niet gebeurd. Dat is wat ik hem zwaar aanreken.”

Het was niet de eerste keer dat de Terneuzenaar vanwege zijn verkeersgedrag in aanraking kwam met politie en justitie. “De Terneuzenaar mocht al 7 jaar geen enkel voertuig meer besturen en had een rijontzegging wegens eerdere verkeersovertredingen”, zo zegt het OM.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Axelaar (25-1-2018 om 16:25)
Hoe dan ?? 5 jaar ?? Zo weinig waar gaat de wereld na toe
Michel (25-1-2018 om 16:04)
Weer een gerechtelijke dwaling, hoe is het mogelijk zo´n lage straf voor dood door schuld. De nabestaanden hebben levens lang.
Cerebrus (25-1-2018 om 14:04)
Ach ja, de eis. Dat zegt niets. Wedden dat deze man een taakstrafje krijgt? En hooguit voorwaardelijk.
Henk de Vries (25-1-2018 om 13:28)
"Als hij zich had gehouden aan de regels die voor ons allemaal gelden dan was dit ongeval niet gebeurd" Racen doe je op een circuit en niet op de openbare weg. Een auto race je ook niet op de openbare weg, maar op het circuit. De wielrenner had dus niet op de openbare weg gehoord, maar op de wielerbaan. Als de wielrenner zich ook aan de regels die voor ons allemaal gelden had gehouden, was het ongeluk inderdaad niet gebeurd. Een veroordeling voor rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs is hier absoluut op zijn plaats maar van doodslag is naar mijn mening absoluut geen sprake!
ger (25-1-2018 om 13:21)
Vind het nog een beetje milde eis ! ! die gozer is onverbeterbaar, eigenlijk zouden diat soort lui nooit meer terug mogen keren in de maatschappij.
Pim (25-1-2018 om 13:11)
Wil zeker niet op de stoel van rechter gaan zitten , maar alles opgeteld , snelheid, geen rijbewijs, drank, recidive en in gebied bestemmingsverkeer met wegwerkzaamheden. Vijf jaar en die rijontzegging zegt niets, dat is al bewezen. Wel gemakkelijk, temeer dat de familie van de aangereden fietser levenslang hebben.
Cookie-instellingen beheren