Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 47 km

Woningbranden ontstaan vaak in de schoorsteen

Toegevoegd: 01-02-2018, 13.44 uur
Woningbranden ontstaan vaak in de schoorsteen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De meeste woningbranden hebben vorig jaar gewoed in koophuizen en voor het overgrote deel ontstonden die branden in de schoorsteen. Dat blijkt uit de cijfers van Veiligheidsregio Zeeland.


In 2017 werden er 194 woningbranden geregistreerd. Dit is ongeveer net zoveel als het jaar ervoor. Er waren twee dodelijke slachtoffers te betreuren en 23 mensen werden gewond naar een ziekenhuis gebracht. In de meeste gevallen ging het om een schoorsteenbrand, maar branden ontstonden ook vaak in de keuken. Elektrische apparatuur bleek ook een grote risicobron voor brand.

De Veiligheidsregio Zeeland doet sinds 2015 onderzoek naar de oorzaak van woningbranden. Dat onderzoek, 'Woningbranden 100%', moet leiden tot meer inzicht in de oorzaak en het verloop van woningbranden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Desiree (2-2-2018 om 18:54)
Meningen verschillen... ik zelf vind het heerlijk ruiken op een koude avond... teken van warmte en gezelligheid.. !
Moeder (1-2-2018 om 16:58)
Open haard stokers dus? Wanneer wordt dat nou eens verboden? De stank en overlast die omwonenden ervan hebben..! Loop maar eens op een avond door bijvoorbeeld Groot Abeele heen!
Bram (1-2-2018 om 16:16)
Meschien een idee om woningeigenaren om woning eigenaren te verplichten om jaarlijks hun schoorsteen te laten vegen en dat de verzekering een korting geeft op de verzekering scheelt een hoop ellende , gewonden, en doden
T. Rombouts (1-2-2018 om 14:47)
Wij wonen in een 118 jaar oud huis. Hebben een houtkachel en stoken zeer regelmatig. Ongeveer 10 kuub hout per winter. Ondanks dat de schoorsteen op zich in goede conditie is hebben wij meteen al een dubbelwandige pijp laten plaatsen en de schoorsteen verder laten opvullen met brandvertragende korrels. We laten elk jaar de schoorsteen vegen door een erkend bedrijf en stoken alleen droog, schoon hout. Dit is voor ons een vereiste, temeer omdat de vloer (boven) van hout is en je ook een plicht hebt naar de buren (risico op brand vermijden). Wij zijn van mening dat als je deze zaken in acht neemt het risico op een schoorsteenbrand heel erg klein is. Ons advies: elk jaar schoorsteenvegen na het stookseizoen en de kachel goed schoonmaken.
Cookie-instellingen beheren