Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 23 km

Sirenepalen stil door achterlopende klokken

Toegevoegd: 06-03-2018, 23.38 uur - Update: 07-03-2018, 14.29 uur
Sirenepalen stil door achterlopende klokken
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Dat het luchtalarm tijdens de maandelijkse test maandag niet overal te horen was, komt door een ruzie tussen netbeheerders in Kosovo en Servië.


De Europese netbeheerder ENTSO-E meldt dat het hoogspanningsnet in 25 landen al sinds januari niet precies op 50 hertz loopt. Dit heeft consequenties voor de werking van digitale klokken. Deze houden de tijd bij aan de hand van de frequentie van de wisselstroom van het stroomnet. Doordat de waarden nu afwijken, kunnen klokken op bijvoorbeeld ovens, magnetrons en wekkers tot 6 minuten achterlopen.

Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) hangt de storing in de zogeheten WAS-palen samen met de te langzaam werkende digitale klokken. Volgens het IFV hebben de sirenepalen hebben een interne klok en het computersysteem dat ze aanstuurt ook.

"Die twee kloktijden worden met elkaar vergeleken. Als de kloktijden met elkaar overeenkomen (met een marge van een paar minuten), worden de sirenepalen geactiveerd. Nu zijn de klokken op de palen gaan achterlopen door het Europese probleem met de elektriciteitsfrequentie. Op de palen waarbij de toegestane marge van een paar minuten is overschreden, ging het alarm niet af", zo legt de organisatie uit.

Ondanks dat de palen handmatig worden aangezet, zorgden de kloktijden er toch voor dat de sirenes niet overal klonken. "De sirenepalen worden met een druk op de knop via een computer op de meldkamer in iedere regio geactiveerd. Daarbij zijn de nodige automatische checks en beveiligingsmaatregelen ingebouwd, waaronder de kloktijden. Er wordt hard gewerkt aan herstel", aldus het IFV.

De overheid heeft overigens besloten dat de bepalen op termijn sowieso gaan verdwijnen. Vanaf 2020 moeten de sirenepalen uit het straatbeeld gaan verdwijnen omdat de overheid inmiddels de beschikking heeft over een groot aantal andere alarmeringsmiddelen: NL-Alert, de website crisis.nl, de calamiteitenzenders, sociale media en eigen middelen van veiligheidsregio’s. Verschillende veiligheidsregio's wijzen inmiddels op NL-Alert als alternatief voor niet goed werkende sirenepalen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jac (7-3-2018 om 22:50)
Tja...... en hoe moet het dan als er echt eens iets gebeurd.. Die testen gaan wel erg vaak fout, aan de andere kant van Europa iets net niet in de haak en hier geen alarm..... goed ontworpen systeem :-(
Mr. OnNobel (7-3-2018 om 16:24)
Er was wel degelijk om 12 uur op de knop gedrukt. Omdat de masten met hun eigen klok nog in het verleden zaten (11:54 dus) konden deze de opdracht niet verwerken. Bijna elke computer ter wereld waarbij authenticatie aan te pas komt is tijd een belangrijke factor
Mr. OnNobel (7-3-2018 om 16:24)
Gelukkig ben jij niet diegene die hoeft te snappen hoe het werkt. Het moge duidelijk zijn dat jij hier geen ene barst van snapt. Anders had je geen nonsens antwoord neergekwakt. Ja. het gaat wel degelijk om een conflict tussen twee landen hier 1500 km vandaan. En ja. Dat het verschil zo maginaal is dat het niet opgemerkt is kan. Het betreft n.l. een verschil van 0,0004 Hz. Dit heeft dus tot gevolg dat de klok die zijn tijd "meet" met behulp van wisselstroom elk uur in principe 0,024 seconde achter gaat lopen. het zal echt niet zo zijn gegaan zoals jij suggereert. Het is geen 12 uur, maar 11:54 dus laten we de test stoppen.
Mr. Nobel (7-3-2018 om 12:46)
Ja tuurlijk !! Zo van, verdikkie wéér een mislukte test, wie heeft er nu weer vergeten op dat knopje te drukken ? Weet je wat, we steken het op de netfrequentie, klinkt erg technisch en snapt niemand. Als indirecte oorzaak is het natuurlijk wel mogelijk: Zoiets misschien ? De veiligheidspersoon van de wacht lag lekker te slapen en had de wekker (een digitaal flutje van de Blokker van €8,95) op 2 minuten voor 12 gezet. Ruim op tijd om stipt 12 uur de knop in te drukken. Maar helaas, het wekkertje liep inmiddels bijna 6 minuten achter, dus .... test afgeblazen, onder het motto van beter geen test dan een te late test !!
P (7-3-2018 om 11:56)
Hier gaan die palen niet af vanwege figuren in Kosovo? Denk dat je dan bij jezelf te raden moet gaan waar je prioriteiten liggen.
W. Kruit (7-3-2018 om 10:01)
Dat is een geruststellende gedachte. Netbeheerders in Kosovo en Servië maken ruzie, dus worden Nederlanders niet gewaarschuwd voor naderend onheil. Gaat steeds beter...
Cookie-instellingen beheren