Weerbericht:
Vrij veel bewolking en eerst plaatselijk mist
Verkeersinformatie:
Geen files

Kortstondige tonen door tests alarmsirenepalen

Toegevoegd: 09-03-2018, 11.44 uur - Update: 09-03-2018, 16.27 uur
Kortstondige tonen door tests alarmsirenepalen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Kortstondige harde tonen die vanochtend in Zeeland klonken waren het gevolg van testen van het landelijk alarmsirenesysteem. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland.


Het luchtalarm bleef maandag tijdens de maandelijkse test om 12.00 uur stil. Dat bleek na onderzoek te komen door geruzie op de energiemarkt in de Balkan. Doordat het hoogspanningsnet al sinds januari niet overal precies op 50 hertz loopt, zijn digitale klokken niet meer precies op tijd blijven lopen. De zogeheten WAS-palen gingen vervolgens maandag niet af omdat deze werken met een controlemechanisme wat checkt of de tijd van de paal wel overeen komt met de tijd van de alarmcentrale.

Vrijdag is volgens de Veiligheidsregio had gewerkt aan het herstel van de alarmpalen. Hierdoor was zogezegd af en toe een kortstondig testsignaal te horen, anders dan de bekende sirene van de palen. Inmiddels heeft de Veiligheidsregio laten weten dat de Zeeuwse palen allemaal weer naar behoren werken. "Vanzelfsprekend monitoren we het functioneren van de sirenes de komende periode nauwlettend", aldus de organisatie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren