OM: 'Mantelzorgers' maakten 230.000 euro buit

Toegevoegd: 17-05-2018, 20.23 uur

OM: 'Mantelzorgers' maakten 230.000 euro buit
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een Souburgs echtpaar dat als 'mantelzorger' voor de inmiddels overleden K. Z. uit Middelburg heeft gezorgd, hoorde vandaag gevangenisstraffen tegen zich eisen. De twee zouden zich ruim 230.000 euro hebben toegeëigend.

De 42-jarige V. de R. en zijn echtgenote, de 41-jarige F. W. worden verdacht van diefstal of verduistering van veel geld van de man, van valsheid in geschrifte, van oplichting en van het nalaten van zorg die je van een mantelzorger mag verwachten. De officier van justitie eiste in deze 'schrijnende zaak' tegen beiden een jaar cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet het stel binnen 3 maanden de verduisterde 232.000 euro aan de notaris overmaken die de erfenis beheert zodat het geld bij de goede personen terecht komt. 

Het tweetal wordt verweten dat ze in 2013 en 2014 grote sommen geld van een alleenstaande oudere Middelburger hebben opgenomen en gebruikt hebben voor zichzelf. Dat blijkt uit de vele opnames van vaak grote sommen geld. Ook wordt het tweetal verweten dat ze de handtekening van het slachtoffer vervalst hebben om geld over te maken. Daarbij hebben ze twee banken opgelicht door zich voor te doen als het slachtoffer. 

Wat het echtpaar het meest verweten is dat ze het slachtoffer in het geheel niet de zorg geboden hebben die van mantelzorgers verwacht mag worden. Na verschillende signalen vanuit de omgeving en instanties begon de zaak in 2015 te rollen. De politie trof het slachtoffer in erbarmelijke toestand aan, sterk vervuild en verwaarloosd. De agenten die ter plaatse kwamen: "In onze carrière bij de politie hadden wij zelden een dergelijk verwaarloosd huis gezien".

De officier van justitie: "Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor financiële uitbuiting. In Nederland zijn naar schatting 30.000 ouderen per jaar het slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. Het werkelijke cijfer ligt volgens deskundigen waarschijnlijk veel hoger. In 85% van de gevallen is de pleger een familielid. De laatste jaren neemt het aantal meldingen toe. Veel ouderen doen geen aangifte, omdat ze niet weten dat ze worden opgelicht, zich schamen of afhankelijk zijn van de oplichter." 

Uitspraak over twee weken.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jokko van der Sneuk (18-5-2018 om 10:57)
Hoewel het verhaal zeer ernstig is, en de straf op zijn plaats is, is dit echt lachen hoor , even 232.000 euro overmaken... net als ze dat nog hebben liggen de graaiers...
Jan (18-5-2018 om 08:07)
Dit is erg triestig , maar het is overal het zelfde niet alleen bij burger mensen maar ook bij de instanties wordt de boel opgelicht en die moeten je zogenaamd helpen, bijvoorbeeld de schuldsanering veel mensen hebben een grotere schuld dan daarvoor , mensen die een helpende hand bieden op lange termijn moeten eerst maar eens gescreend worden naar hun finacele sutiatie want als mensen zich graag aanbieden dan schuild er meestal wel wat achter, En dan maar te weten dat je niemand meer kunt vertrouwen je wordt bestolen in ziekenhuizen ,verzorging ect . Maar waar kun je 250.000 verdienen in 2 jaar niets meer terug te vinden bij de oplichter,60 uur werkstraf en een proeftijd snel en goed verdiend dan ,en van een kikker is weinig te plukken
Popeye (18-5-2018 om 01:06)
9 maandjes .. maar goed dat die client niet boos geworden is - had die boeven nog een bonus aan smartegeld opgeleverd, terwijl t batig saldo toch al niet slecht lijkt :-D En dan dit: 'terugbetalen' :-)) Van Vrouwe Justititia rest, zo lijkt t, enkel nog dr blinddoek; met een weegschaal bij elke bananenboer en Fred op de bus!