Omgekomen duikers raakten de weg kwijt

Toegevoegd: 20-06-2018, 15.34 uur

De zoekactie bij Scharendijke.
De zoekactie bij Scharendijke.
1
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Manfred Berrevoets

SCHARENDIJKE - De twee duikers die eind mei vermist raakten in het Grevelingenmeer bij Scharendijke zijn waarschijnlijk om het leven gekomen door oriëntatieverlies in het achterste gedeelte van het wrak ‘Le Serpent’. Dit concludeert de politie na onderzoek.

De duikers zwommen vermoedelijk achter elkaar door het scheepswrak. Bij aankomst in het achterste gedeelte van het wrak raakten de duikers de weg kwijt. De oorzaak van dit oriëntatieverlies was mogelijk te wijten aan het slechte onderwaterzicht en het opgewoelde sediment in het wrak. De politie heeft geen technische gebreken geconstateerd aan de duikapparatuur.

De twee mannen waren geoefende duikers en hebben aanvullende opleidingen gevolgd, waaronder die tot wrakduiker. Ook waren zij opgeleid tot duikinstructeur. De twee mannen waren zaterdag 26 mei gaan duiken naar het scheepswrak en hadden dit gemeld bij de uitbater van een nabijgelegen duikschool. Toen zij in de avond nog steeds niet terug waren, sloeg de uitbater alarm.

Hierop werd een ‘search-and-rescue(SAR)’ operatie opgestart onder leiding van de Kustwacht. De SAR-fase leverde geen resultaat op, waarop het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) overging op zoeken en bergen.

Op zondag heeft het LTOZ samen met duikers van de Koninklijke Marine het eerste stoffelijk overschot geborgen. Op maandag werd het lichaam van het tweede slachtoffer geborgen.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jokko van der Sneuk (22-6-2018 om 17:34)
wat een vreselijke dood is dat geweest voor die mannen... 1 touw was genoeg geweest om de weg terug te vinden in dat donkere aangegroeide wrak. familie alsnog veel sterkte gewenst namens Jokko.
Kees (21-6-2018 om 21:39)
Het is veilig zolang je maar een reel gebruikt, en die hebben ze niet gebruikt aldus het onderzoek. Dit zijn fouten die gebeuren. Veel mensen hebben een rijbewijs en ook dan kan het fout gaan.
wim (21-6-2018 om 07:36)
Ik vind het toch gevaarlijk wat het duiken betreft ,het blijkt weer ondanks dat beide duikers goed opgeleide mensen waren en zelfs aanvullende opleidingen gevolgd en toch weer het leven kosten voor beide duikerds.
Johan (20-6-2018 om 16:55)
Kan het geen blikseminslag geweest zijn? Electrocutie?