Weerbericht:
Zonnig, vrijdag overal tropisch warm
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 19 km

Geen verhoogde waardes bij metingen brand

Toegevoegd: 05-07-2018, 19.02 uur - Update: 05-07-2018, 19.29 uur
Door: Roland de Jong

RITTHEM - Tot nu toe zijn geen verhoogde waardes aangetroffen tijdens de metingen rondom de zeer grote brand bij Kloosterboer in Ritthem.

Meetploegen deden in de directe omgeving van de zogeheten compagniebrand (gebaseerd op het aantal ingezette brandweerwagens) metingen in zowel de lucht als het water. De hulpdiensten wilden namelijk zeker weten dat er geen vervuild bluswater in het oppervlaktewater in de Westerschelde terecht zou komen. Voor de zekerheid is een oliescherm gelegd, maar tot nu toe zijn ook de waardes in het water niet bijzonder te noemen.

"In het water van de Westerschelde zijn geen verontreinigende waardes gemeten van het bluswater of grondstof van het bedrijf", aldus de Veiligheidsregio Zeeland. Ook de metingen die gedaan zijn in Terneuzen hebben geen bijzondere concentraties opgeleverd. De rook van de brand aan de Denemarkenweg trok namelijk weg richting Zeeuws-Vlaanderen en mensen uit de omgeving van Terneuzen maakten hiervan melding bij de Veiligheidsregio.

De GRIP-2-brand woedde in drie loodsen van Kloosterboer. De hallen A en B moeten als verloren worden beschouwd. Tussen hal B en hal C is een waterscherm gezet en de brandweer zet in op het behouden van deze hal. Een naastgelegen kantoorgebouw is voor zover bekend grotendeels gespaard gebleven.

Drone
Vanuit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is een speciale brandweerdrone ter plekke gekomen. Hiermee zijn de brandhaarden in de loodsen in kaart gebracht, onder meer aan de hand van beelden van een warmtebeeldcamera. Eerder vloog ook een politiehelikopter boven de loodsen, maar deze kon vanwege enkele blinde vlekken niet alles goed in beeld brengen.

Het scheepvaartverkeer is geïnformeerd over de brand. Het treinverkeer op Vlissingen-Oost was enige tijd stilgelegd maar is rond 18.15 uur weer hervat, behalve op het tracé direct bij het Kloosterboer-terrein. De 40 personen die vanwege de brand werden opgevangen zijn inmiddels naar huis.

Stabiel
Rond 19.25 uur was de situatie volgens de brandweer stabiel. "De rookontwikkeling is een stuk minder, maar we kunnen niet uitsluiten dat de brand weer oplaait en dat de rook weer toeneemt. Het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden trekken we echter wel in", aldus de Veiligheidsregio.

"Tegelijkertijd vragen we mensen om alert te zijn en zelf op te letten of de rook weer toeneemt. In dat geval adviseren wij weer naar binnen te gaan en ramen en/of deuren opnieuw te sluiten en ventilatie waar mogelijk opnieuw uit te zetten."

NL-Alert
Tijdens de bluswerkzaamheden verstuurde de brandweer een NL-Alert. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland zijn inmiddels vragen binnengekomen over het feit dat mensen in de buurt geen of laat het uitgezonden waarschuwingsbericht hebben ontvangen.

“Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn, bijvoorbeeld omdat de telefoon uit stond, omdat de persoon op dat moment slecht bereik had, omdat deze in gesprek was of omdat hij of zij op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken”, zo licht een woordvoerder van de Veiligheidsregio toe.

“Om NL-Alerts te ontvangen moet je telefoon juist zijn ingesteld. Zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Als mensen het gebied ingaan of hun telefoon alsnog inschakelen, ontvangen zij ook alsnog het NL-Alert.”


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tim (6-7-2018 om 07:57)
Ik was in de haven voor mn werk en heb geen NL-Alert gehad, keek op hun website en kwam erachter dat mijn telefoonmerk er niet tussen staat, lekker veilig.
Arjan (5-7-2018 om 21:44)
Brandweer heeft top werk gedaan, petje af. Hoop dat de gewonde een goed herstel heeft. Sterkte gewenst
KeeK (5-7-2018 om 20:00)
Toevallig hé er is nooit iets ernstigs of gevaarlijk of giftig aan een brand, niks aan de hand gewoon doorademen en spelen buiten joh maakt niet...Rook is nooit gezond en altijd giftige stoffen, het bestaat niet dat je kan zeggen niks aan de hand joh !!!!
toeschouwer (5-7-2018 om 19:41)
Tussen de brand en Terneuzen ligt Borssele,daar trok de rook dwars doorheen.