Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 15 km

RIVM kondigt Nationaal Hitteplan af

Toegevoegd: 23-07-2018, 12.47 uur
RIVM kondigt Nationaal Hitteplan af
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanwege de aanhoudende warmte en gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen met nog verder oplopende temperaturen, heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Dit is nu actief voor heel Nederland.


Middels het hitteplan roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Ook wordt aangeraden goed op te letten op de zonkracht. Deze is de komende dagen hoog. "Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon", aldus het RIVM. De instantie meet overigens ook voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op www.rivm.nl/zonkracht.

"Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", zo legt het RIVM uit.

Maatregelen tegen de zon en de hitte
- Drink voldoende
- Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon
- Zoek de schaduw op
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag
- Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moi (23-7-2018 om 20:07)
Tja, we hebben een tijdje in de tropen gewoond en vinden dit dus wel erg lekker. Kleding die enige bescherming biedt?? Wat een flauwekul....VOLLEDIGE BESCHERMING EN SMEREN MET FACTOR 60!! Dus ook nooit in de zon gaan zitten. Helaas vrijwel geen enkele woning hier met airco, dus ook geen goed advies. Neem, als het lukt, een paar keer per dag een koele douche. Maak je eigen frisdrank met verse citroen, limoen, munt enzovoorts. Vergeet het snufje zeezout niet. Als laatste.... ook je hond heeft last van de warmte. Houdt hem koel en ook hier smeren met factor 60 kan geen kwaad. Niet te veel zout, want dat heeft braken en dus uitdroging tot gevolg. Voor het overige: Geniet van deze heerlijke zomer, net als wij
Sebastian (23-7-2018 om 16:05)
Ik vind het toch een beetje belachelijk. De "maatregelen tegen de zon en de hitte" moeten voor iedereen zelfsprekend zijn en er moet niet nog extra op attent gemaakt worden....
Cookie-instellingen beheren