Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 81 km

'Neppistolen niet van echt te onderscheiden'

Toegevoegd: 23-07-2018, 12.55 uur
Eén van de twee aangetroffen (identieke) wapens.
Eén van de twee aangetroffen (identieke) wapens.
© Foto: Politie Zeeland - West-Brabant
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Verschillende politieagenten zijn zaterdagavond afgegaan op een melding van twee tieners die in Vlissingen met vuurwapens rond zouden lopen. Het bleek te gaan om balletjespistolen die waren gewonnen op de kermis. De politie grijpt het voorval aan om maar weer eens te benadrukken wat de risico's zijn van rondlopen met zulke wapens.


In de PZC van vandaag vertelt de moeder van één van de jongens hun kant van het verhaal. Er doken opeens allemaal agenten op en zij hadden daarbij de hand op hun holster. Volgens de moeder waren de jongens bang dat de politie zou schieten. Ze vindt de reactie van de politie overtrokken. “De jongens zijn zelfs nog gefouilleerd”, zo is in de krant te lezen.

Volgens de politie gingen de agenten op pad nadat was gemeld dat vlakbij het bureau twee jongens van circa 16 jaar zouden zitten die in het bezit waren van automatische vuurwapens. Er werd wel rekening gehouden met het feit dat het zou kunnen gaan om nepwapens die afkomstig waren van de kermis, maar volgens de politie moet bij een dergelijke melding altijd het zekere voor het onzekere worden genomen.

Afgeschaald
“Zodra de collega’s zagen dat het om kleine jongens ging werd er direct afgeschaald. Omdat de pistolen niet van echt te onderscheiden waren, zijn de collega’s in gesprek gegaan en hebben zij de jongeren op de gevaren gewezen. Er werd hun uitgelegd dat er in bepaalde situaties door de politie vuurwapens getrokken zouden kunnen worden met alle gevolgen van dien”, aldus de politie, die benadrukt dat in dit geval geen wapens zijn getrokken.

Dat de politie alert is op wapens in het Vlissingse komt volgens een woordvoerder ook doordat hier de afgelopen tijd al verschillende keren echte vuurwapens zijn aangetroffen. Probleem blijft volgens de politie dat vaak in een split second ingeschat moet worden of er al dan niet sprake is van echte wapens. Vaak is dit maar moeilijk te zien, zo ook bij de melding van zaterdag.

Niet verboden
Het bezit van balletjespistolen is overigens niet zonder meer verboden. “Verkoop en bezit van speelgoedwapens die voorzien zijn van een CE-markering (op de verpakking en op het item zelf) is toegestaan. Het is echter verboden deze wapens bij je te hebben in publieke ruimtes, zoals op straat, in winkelcentra, openbare gebouwen en scholen”, zo legt de politie uit.

“Deze regel is ingesteld omdat ze dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Houd ook bij gebruik binnenshuis rekening met toeschouwers van buiten die u kunnen zien en een verkeerde indruk kunnen krijgen”, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
export zeeuw (25-7-2018 om 09:02)
allemaal gezwets, iedereen die komt met de praatjes over het verbieden van dingen. nog effe en je mag je huis niet meer uit zonder bewijs van goed gedrag. mensen die dit roepen zijn volgens mij van die "wereldverbeteraars",die zelfs aangifte doen als ze een kind van 5 een snoepje zien pikken bij de jamin. alsjeblieft zeg.. get a life!! het leven word harder ,wen er maar aan!
Jac (24-7-2018 om 11:19)
En dit was vroeger, voor al die terroristische ellende, geen probleem. Wij konden vroeger nog oorlogje op straat en in het bos spelen, inclusief camouflagepak... geen probleem. Vandaag de dag schrik je je een ongeluk als er iemand met iets loopt wat maar enigszins op een wapen lijkt..... hoezo vrijheid.... die zijn we al kwijt.. mijn flesje water mag niet eens meer mee door de douane op Schiphol.
Koos P. (24-7-2018 om 07:01)
@Albert, Over mijn roeping hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Wat meer zorgwekkend is, is dat een heleboel politiemensen blijkbaar maar gewoon iets doen. En in een hoop gevallen niet of nauwelijks verstand van zaken hebben, maar burgers daar dan toch op beoordelen of veroordelen. Fouten toegeven zullen ze dan weer niet heel erg vaak doen.
P (24-7-2018 om 01:44)
Dus gaan piepen tegen de kinderen en de moeder hoe gevaarlijk het wel niet is, maar de kermis exploitant die de dingen afgeeft bij een bepaalt aantal punten aan kinderen, aanspreken dat doen ze niet! Wat een grap!!
Albert (23-7-2018 om 20:11)
@koos p Tjonge Koos dan ben jij echt geweldig... je hebt je roeping gemist...
Jor (23-7-2018 om 18:46)
Mensen moeten zich is inleven in een ander en niet alleen maar ikke ikke, en nog eens ikke. In eerste instantie vind ik de gevolgen van deze actie eigenlijk alleen maar de verantwoording van de ouders. Iemand van 14 die een overval pleegd is helaas ook geen uitzondering meer. De politie zou wel weer eens wat meer respect en rechten mogen krijgen. Daarintegen ben ik er wel voor om hier de ouders flink op aan te spreken en niet de kinderen in dit geval.
Cookie-instellingen beheren