Zomerdrukte goed merkbaar bij bergers

Toegevoegd: 08-08-2018, 18.12 uur - Update: 08-08-2018, 19.24 uur

Op de N57 bij Serooskerke (W) moest Kuzee dit weekeinde acht auto's takelen.
Op de N57 bij Serooskerke (W) moest Kuzee dit weekeinde acht auto's takelen.
1
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aanhoudende mooie weer zorgt al wekenlang voor drukte op de doorgaande wegen in Zeeland. Die drukte is ook goed te merken bij bergingsbedrijf Kuzee. De berger uit Vlissingen ziet namelijk een forse toename in het aantal pechgevallen en bergingen na ongevallen.

Wanneer aanrijdingen plaatsvinden waarbij voertuigen weggesleept moeten worden, of wanneer personenauto's stranden door pech, geldt op de hoofdwegen de regeling Incident Management (IM). Via dit samenwerkingsverband is vastgelegd welke berger de incidenten op bepaalde wegen moet afhandelen. Deze moet vervolgens binnen een vastgestelde tijd ter plekke zijn.

Dankzij de IM-regeling is er dus snel een bergingsbedrijf ter plaatse. Het verkeer kan hierdoor sneller doorstromen. Maar wellicht nog belangrijker: Als je met deze hitte naast je auto in de berm staat te wachten, dan wil je natuurlijk snel weer op weg geholpen worden.

Voor Zeeland doen aan de regeling De Moor, Ista, Kuzee, Van Egeraat, VaRaMo en Vermaat mee. Kuzee neemt voor het Incident Management vrijwel geheel Noord-Beveland en Walcheren voor haar rekening. Dit betekent dat het bedrijf alle bergingen op de N57, de A58 en de N254 in de genoemde regio's moet afhandelen. En dat zijn er een hoop, zo stelt Bas Kuzee van het gelijknamige bedrijf.

Kuzee: “We merken het direct als toeristen en dagjesmensen weer richting de kust gaan. Op de N57 gaat het bij Serooskerke (W) bijvoorbeeld regelmatig mis. Hier ontstaan vaak files bij de rotonde en iets te laat remmen resulteert al snel in een kop-/staartbotsing tussen meerdere voertuigen. Gelukkig valt het letsel doorgaans mee, maar dit weekeinde hebben we hier bijvoorbeeld wel acht auto's moeten takelen.”

Pechgevallen
Ook het aantal pechmeldingen dat de Zeeuwse bergers te verwerken krijgen neemt deze periode toe. “Wijzelf hebben de afgelopen weken ongeveer 20 procent meer meldingen gehad dan normaal. Om wat voor meldingen het dan gaat? Denk bijvoorbeeld aan oververhitte auto's, lekke banden en startproblemen. Eenvoudige pechgevallen kunnen we soms ter plekke oplossen, in andere gevallen moeten we het voertuig afslepen”, zo zegt Kuzee.

Buitenom de IM-meldingen handelt het bedrijf ook incidenten af voor verzekeraars. “Dat doen we niet alleen boven de Westerschelde, ook in Zeeuws-Vlaanderen zijn we tegenwoordig actief.” De vakantieperiode is voor Kuzee bovendien niet alleen in eigen land een drukke periode. “We rijden ook met autotransporters naar bijvoorbeeld België, Frankrijk en Spanje. Daar halen we dan de wagens van gestrande Nederlanders op, zo legt Kuzee uit.

Personeel
Al die drukte zorgt bij het bedrijf overigens wel voor krapte in de personele bezetting. “Wij zijn de laatste jaren steeds verder gegroeid. Qua vestigingen, maar ook voor wat betreft het aantal meldingen en transporten. Dat betekent dat we op dit moment naarstig op zoek zijn naar nieuw personeel, met name voor de vestigingen in Goes en Vlissingen.”

Wie aan de slag wil als berger moet volgens Kuzee een echte duizendpoot zijn. "Je moet soms een luisterend oor hebben, betrokkenen troosten of zelfs kleine ruzies sussen. Belangrijk is dat je in alle gevallen rust uitstraalt en stressbestendig bent. Verder moet je ook 's avonds en in het weekend willen werken en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C/E."Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Renata (9-8-2018 om 06:29)
@Iemand, haha bij sommige van die gasten vraag ik me af of ze kunnen lezen. Ook als ze fietsen en lopen lijken ze kippen zonder kop en kom je ogen te kort. Zijn ze thuis ook zo dom op de weg? Conclusie: hou maar op met promoten van Zeeland want het is te vol. Alleen de bergers kunnen er blij mee zijn.
Jose (9-8-2018 om 00:14)
@Iemand; Uw conclusie, dat toeristen niet kunnen rijden vind ik onzin. Dan zouden al die "toeristen' slechte chauffeurs zijn. Geloof ik niets van. En de suggestie om er maar een drie baans weg van te maken? Hou op we hebben al genoeg asfalt in Nederland. Gewoon, flinke controles op bellen, appen en weet ik veel waar veel mensen mee bezig zijn. En helaas dat zijn niet alleen "de toeristen. Ik maak, genoodzaakt heel veel kilometers en zie dat veel te vaak en zeker ook buiten het seizoen van vakanties. Weet U wat helpt? Onthaasten en elkaar een beetje ruimte geven. Ben je misschien 15 minuten later op je bestemming. Lijkt mij niet erg.
Popeye (8-8-2018 om 23:34)
Ja iemand, misschien wel maar speciaal voor de toerist heeft een ander iemand de max tunnelsnelheid juist tijdelijk verlaagd :-D
Iemand (8-8-2018 om 18:32)
Conclusie: toeristen kunnen niet rijden, en onze snelwegen hebben te weinig capaciteit! Graag 3 baans met de tekst voor de tunnel bent u toerist blijf rechts rijden of rem niet af op de linkerbaan.