Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Schoorsteenbrand voorkomen? Goed vegen!

Toegevoegd: 28-10-2018, 07.12 uur
Een felle schoorsteenbrand vorig jaar in Sint-Annaland.
Een felle schoorsteenbrand vorig jaar in Sint-Annaland.
© Foto: 112Markiezaten.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De herfst is inmiddels echt van start en daarmee is ook het startsein gegeven om de open haard weer veelvuldig aan te steken. Toch blijft het oppassen geblazen want uit cijfers van het CBS (2000-2013) vinden jaarlijks in Nederland zo'n 1.750 schoorsteenbranden plaats. Ruim 50 daarvan zijn in Zeeland.


Volgens de Veiligheidsregio Zeeland ontstaan de meeste schoorsteenbranden door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken. “Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken”, zo legt de Veiligheidsregio uit.

Schoonmaken is dus erg belangrijk. Maar hoe vaak moet je dat dan (laten) doen? “Wanneer je de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen”, zo stelt de Veiligheidsregio.



Zwitserse methode
De brandweer heeft ook nog wel wat tips om veilig te stoken. Zo wordt aangeraden nooit benzine of spiritus te gebruiken. Wel mogen aanmaakhoutjes worden ingezet om de brand op gang te krijgen of te houden. Daarnaast wordt de zogeheten Zwitserse methode geadviseerd. “Hierbij leg je het meest brandbare materiaal bovenaan. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd zonder al te veel schadelijke rook te veroorzaken. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er bovendien minder schadelijke stoffen vrij.”

Mocht het toch misgaan, dan is het belangrijk om niet te blussen met water maar te kiezen voor zand of zout. Hierdoor voorkom je rookontwikkeling in huis. Maar hoe weet je nu of het misgaat? "Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom dan direct in actie. Doof het vuur in de haard en sluit direct hierna de schoorsteenklep. Sluit dan de luchttoevoer van de kachel of (bij een open haard) de deurtjes. Bel vervolgens 112.

De Veiligheidsregio adviseert overigens ook nog om direct na het doven van het vuur de ruimte goed te ventileren. "Er zou koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats daarom een CO-melder op het plafond bij de kachel of haard.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
van Puffelen (29-10-2018 om 16:27)
Schoorsteenbrand vookomen ? wettelijk regelen dat verzekeringen niets uitbetalen als met niet kan aantonen dat er jaarlijks voor het stookseizoen geveegd is. Idem voor kosten brandweer want die hebben wel wat beters te doen en deze kosten afwentelen op de maatschappij is ook asociaal. Buiten dat de luchtvervuiling ook verschrikkelijk is, van die koophuizen vaak uitgerust met millieu besparende zonnecellen, omdat daar subsidie op zit, maar hout stoken en veel CO2 uitstoten is zo lekker goedkoop toch ? Een extra belasting voor die middeleeuwse vuurplaatsen zou op zijn plek zijn. Ook is aangetoond dat het gezondheidsklachten veroorzaakt, dus net als sigaretten extra belasten graag. Nog beter, een vergunning op zo een ding te mogen hebben.
Cookie-instellingen beheren