Twee keer zo veel brandclaims bij gezinnen

Toegevoegd: 31-10-2018, 16.39 uur

Twee keer zo veel brandclaims bij gezinnen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Gezinnen worden relatief vaak getroffen door brand. Ze dienen twee keer zo veel brandclaims in als anderen, zo blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond trekt de conclusie na het bestuderen van het aantal claims bij particuliere inboedel- en opstalverzekeringen. “Verzekerden tussen de 38 en 56 jaar dienen twee keer zo vaak brandclaims in dan mensen uit andere leeftijdscategorieën”, zo zegt het Verbond. Volgens de organisatie heeft dit er vermoedelijk mee te maken dat deze groep verzekerden relatief vaak een gezin met (jonge) kinderen heeft.

In Zeeland werden vorig jaar 8,1 brandclaims ingediend per 1.000 huishoudens. Daarmee telt Zeeland het minste aantal claims per provincie in Nederland. Ter vergelijking: In Overijssel ligt het aantal claims per 1.000 huishoudens op 22,1, bijna drie keer zo veel als in Zeeland. Het aantal claims in Zeeland is bovendien met 15,5 procent gedaald ten opzichte van 2016.

Oorzaken
Eén van de oorzaken van het verhoogde aantal branden bij gezinnen ligt bij de grotere aanwezigheid van elektrische apparatuur, zoals smartphones, tablets. Ook elektrisch speelgoed zoals hoverboards zou bijdragen aan een hoger brandrisico. Volgens het Verbond zijn al deze apparaten namelijk uitgerust met sterke batterijen die na te lang opladen of opladen met niet-originele laders oververhit kunnen raken en vlam kunnen vatten.

(tekst gaat verder onder advertentie)


Volgens de Veiligheidsregio Zeeland kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen, ook met betrekking tot elektrische apparatuur. “Gebruik bij het opladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets en laptops altijd de officiële bijbehorende opladers. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Leg apparaten tijdens het opladen niet op bijvoorbeeld het bed of de bank. Haal bovendien de stekker uit het stopcontact als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen. Laad batterijen of lithium-accu’s alleen op als je thuis bent. 's Nachts opladen wordt afgeraden, omdat je het dan niet merkt als er brand uitbreekt”, zo legt de brandweer uit.

Rookmelder
Daarnaast is het heel belangrijk om goedwerkende rookmelders op te hangen. Maar wat is eigenlijk de beste plek in huis voor een rookmelder? “Je zou misschien denken dat de woonkamer de beste plek is, omdat hier de meeste elektrische apparaten staan. Toch kun je rookmelders beter ophangen in de hal, gangen en ruimte tussen de keuken en woonkamer. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Hang een rookmelder op elke verdieping in huis, aan het plafond”, zo luidt het advies van de Veiligheidsregio.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Huiseigenaar (31-10-2018 om 20:14)
Een No-claim stelsel invoeren, wie niet declareert, is goedkoper uit