Weerbericht:
Bewolkt, nevelig en geregeld (mot)regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Duikwrak Le Serpent aangepast na ongeval

Toegevoegd: 06-11-2018, 11.28 uur
In mei kwamen twee duikers om het leven in het duikwrak.
In mei kwamen twee duikers om het leven in het duikwrak.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

SCHARENDIJKE - Staatsbosbeheer gaat het duikwrak Le Serpent deels afsluiten en een extra duik- en begeleidingslijn aanbrengen om zo het wrak veiliger te maken. Voor het wrak geldt sinds deze zomer een duikverbod nadat eind mei twee duikers in het wrak de weg kwijt raakten en vervolgens om het leven kwamen.


Naar aanleiding van het duikongeval is door verschillende partijen gekeken naar de veiligheid van het scheepswrak. “De ruimtes in het wrak kunnen onoverzichtelijk zijn en het zicht is in het achterste gedeelte van het wrak, mede door opdwarrelend sediment, beperkt”, zo legt Staatsbosbeheer uit.

Na overleg is nu besloten om het voor- en achterruim van het wrak af te sluiten. Ook komt er een extra duik- en begeleidingslijn die door de twee grote ruimen in het centrale deel van het wrak gaat lopen. “Met deze aanpassingen worden donkere ruimtes permanent afgesloten en kan de duiker beter geleid uit het toegankelijk deel van het wrak komen, bijvoorbeeld als de duiker ongepland in het wrak komt”, aldus Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer gaat ook de informatievoorziening bij de duiksteiger vervangen. “Er komt nieuwe een informatiebord met alleen nog de duikregels voor het wrak, alle overige informatie zal worden verwijderd zodat de duikregels meer opvallen.” Het streven is om alle maatregelen voor het komende recreatieseizoen uitgevoerd te hebben, zodat duikers in 2019 weer kunnen duiken in het wrak.

Staatsbosbeheer is sinds 1 januari 2018 eigenaar en beheerder van drie scheepswrakken in de Grevelingen, waaronder Le Serpent. Het betonnen, zestig meter lange schip is in 2011 afgezonken. Vanwege de diepte waarop het wrak ligt, op circa 28 meter, is Le Serpent een duikobject specifiek voor de geoefende duiker. In de Grevelingen liggen nog twee andere duikwrakken: de Rat (op 12 meter diepte) en de Zeehond (op 10 meter diepte).


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (6-11-2018 om 17:54)
Ik snap wel dat er nu dingen worden aangepast aan dit wrak. Maar feitelijk gezien hebben de omgekomen duikers zich niet aan de regels gehouden bij het wrakduiken. Een goede wrakduik opleiding is geen overbodige luxe voor beginners.