Eisen tot acht jaar cel in grote drugszaak

Toegevoegd: 08-11-2018, 19.38 uur

Eisen tot acht jaar cel in grote drugszaak
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Tegen de 29-jarige Middelburger M. K. is donderdag voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 1143 kilogram cocaïne een gevangenisstraf van acht jaar geëist. Zijn 37-jarige makker M. K. uit Breda hoorde eenzelfde straf tegen zich eisen. Een derde verdachte in deze zaak, de 31-jarige L. W. uit Goes zou voor vier jaar achter slot en grendel moeten verdwijnen. Overigens mogen van de geëiste straffen nog dertien maanden in mindering worden gebracht omdat ze die al in voorarrest hebben uitgezeten.

De cocaïne, verstopt in een container met ananassap uit Colombia, werd in december 2015 na een inval aangetroffen in een loods in Raamsdonksveer. Een dik jaar daarvoor werd W. door de Middelburger benaderd om een klusje te klaren. W. reed dagelijks naar de haven van Antwerpen om daar containers op te halen. Volgens afspraak zou W. de container ophalen en de trailer buiten het haventerrein ontkoppelen, zodat een andere chauffeur het transport zou overnemen. De handel en wandel van de drie kwam via een anonieme tip in beeld en na de nodige telefoontaps en observaties deed de politie een inval terwijl de lading in de loods werd gelost.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat deze zaak een uitvloeisel was van een veel grotere zaak met diverse organisaties achter de schermen. De drie zouden 'slechts onderknuppels' zijn geweest, die op zoek waren naar een klusje. Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk dacht daar beduidend anders over en constateerde dat K. en K. wel degelijk bezig waren geweest met voorbereidingen van het transport door contacten te leggen en W. te ronselen als chauffeur.

Naast zijn betrokkenheid bij de invoer van de cocaïne zou de man uit Breda nog een organisatie runnen met hennepkwekerijen verdeeld over Nederland en België. Daar zouden ook nog de Vlissinger P. L. (30) en de 50-jarige H. V. uit Breda zijn betrokken., Tegen hen werden celstraffen gelijk aan het voorarrest plus een voorwaardelijke celstraf plus taakstraffen geëist. De 34-jarige inmiddels ex-vriendin van M. K. uit Eindhoven zou een soortgelijke straf moeten krijgen voor onder andere witwassen van het geld dat haar vriend met zijn handel verdiend zou hebben.

Uitspraak 3 december.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750