Weerbericht:
In de zuidelijke helft vanavond regen, in het noorden droog
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 8 km

Demontage bom succesvol afgerond

Toegevoegd: 28-11-2018, 21.28 uur - Update: 29-11-2018, 08.54 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Het demonteren van de vliegtuigbom die vanochtend werd gevonden in Vlissingen, is gelukt. Het sein veilig is rond 21.25 uur gegeven en omwonenden mogen weer naar buiten. De EOD heeft de bom inmiddels ook van boord van het schip gehaald.


De bemanning van baggerschip Rival uit Papendrecht sloeg rond 08.00 uur alarm nadat tussen naar boven gehaald sediment een geroest object was ontdekt. Vanmiddag kwam de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ter plekke om onderzoek te doen. Na een eerste onderzoek werd besloten een gebied van 300 meter rondom het schip af te zetten. Het object bleek namelijk een duizendponder uit de Tweede Wereldoorlog te zijn.

Vanaf 20.00 uur werd ook een zone van 1.300 meter rondom het schip afgesloten. Mensen die zich binnen dit gebied bevonden, moesten binnen blijven en zich niet in de buurt van de ramen begeven. Ook het treinverkeer, de vaarten van het fietsvoetveer en het busverkeer moesten worden stilgelegd. Rond 21.25 uur werd het sein veilig gegeven en werden alle afzettingen opgeheven. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is de demontage goed verlopen. Rond 21.45 uur is de ferry weer gaan varen. Een half uur later werd het treinverkeer hervat.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft de bom met behulp van een robot ontmanteld. "De robot heeft de bom benaderd en vervolgens is hiermee de ontsteking uit de bom gehaald. Hiermee werd deze onschadelijk gemaakt. De EOD-medewerkers die de robot aanstuurden, stonden op veilige afstand en waren afgeschermd", zo legt de Veiligheidsregio uit. De EOD heeft de vliegtuigbom rond 22.00 uur van boord gehaald. Het explosief is afgevoerd in een vrachtwagen van de EOD. Het zal op een later moment gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.

Burgemeester Van den Tillaar: "Gelukkig is de ontmanteling geslaagd. Dit is gelukt dankzij de inzet van de bomexperts van de EOD en alle medewerkers van de diverse hulpdiensten. Mijn dank gaat uit naar iedereen die bijgedragen heeft aan het succesvolle verloop van deze operatie. Ik heb vandaag weer gezien hoe professioneel zij te werk gaan. We begrijpen dat het vervelend was voor iedereen die hier overlast van ervaren heeft. Daarom dank voor uw begrip en medewerking."


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren