Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
53 files van totaal 197 km

Eis werkstraffen in hoger beroep fatale aanvaring

Toegevoegd: 11-12-2018, 21.20 uur
Het noodlottige ongeval gebeurde op 12 augustus 2013.
Het noodlottige ongeval gebeurde op 12 augustus 2013.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een werkstraf van 150 uur geëist tegen de twee mannen die ervan worden verdacht schuld te hebben aan de aanvaring waarbij in 2013 op het Kanaal door Zuid-Beveland twee personen om het leven kwamen.


Een echtpaar uit Hulst voer op de bewuste 12 augustus op een plezierjacht over het kanaal. Hier werd het rond 11.00 uur nabij de Postbrug aan de Westelijke Kanaalweg bij Wemeldinge overvaren door een motortankschip. De rechtbank sprak verdachten in eerste aanleg vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep ingesteld.

Het OM verwijt de twee roergangers hoogst onoplettend te hebben gevaren en onvoldoende voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Volgens het OM had het ongeval voorkomen kunnen worden als de verdachten de vereiste oplettendheid hadden betracht.

Marifoonmelding
Beide verdachten stellen het jacht niet gezien te hebben. Het echtpaar zou volgens het OM echter via de marifoon hebben gemeld dat zij het kanaal binnenvoeren. "De verdachten moeten die melding ook gehoord hebben", zo stelt het OM.

Wat het OM betreft had de bewuste marifoonmelding voor de verdachten aanleiding moeten zijn om zich te oriënteren op de positie van het jacht. "Het argument dat zij het jacht vanwege een dode hoek niet hebben gezien, is dan ook geen excuus", aldus het OM.

Van de geëiste 150 uur werkstraf zou volgens het OM 50 uur voorwaardelijk moeten zijn. Ook zou er een proeftijd moeten worden ingesteld van twee jaar.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (12-12-2018 om 07:25)
Als je zoiets op je geweten heeft door niet op te letten wat er gebeurt is en de laatste tijd zoveel mogelijk er zijn om gewaarschuwd te worden moet dat toch gezien zijn, het heeft wel twee mensen het leven gekost waar voor een te lichte straf word gegeven
Cookie-instellingen beheren