Arrestaties voor afpersing via naaktfoto’s

Toegevoegd: 14-12-2018, 07.28 uur

Arrestaties voor afpersing via naaktfoto’s
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft een man en drie vrouwen aangehouden voor afpersing. De twee zouden bij meer dan tien jonge vrouwen uit het hele land hebben gedreigd hun naaktfoto’s op internet te publiceren, ook wel exposen genoemd. De man wordt daarnaast ook verdacht van verkrachting van één van de slachtoffers.

Het onderzoek startte met de aangifte van een vrouw uit Vlissingen. Zij zou worden afgeperst door een man die dreigde naaktfoto's van haar op internet te zetten, als zij hem geen geld zou betalen. De politie kwam uit bij de man in Den Haag, die meer vrouwen op dezelfde wijze afperste. Een van de slachtoffers is mogelijk zelfs verkracht, juist toen ze hem geld kwam brengen.

De man (23) werd dinsdag 27 november in een woning in de wijk Groente- en Fruitmarkt in Den Haag aangehouden. Bij onderzoek in zijn huis werden een telefoon en een laptop in beslag genomen. Afgelopen woensdag heeft de Rechtbank in Den Haag zijn voorarrest met 90 dagen verlengd.

Het onderzoek, zoals naar de telefoon en een laptop, leverde informatie op dat de drie vrouwen, afkomstig uit Hilversum (18), Capelle aan den IJssel (25) en Rotterdam (26) mogelijk ook betrokken waren. De vrouwen werden hierop op donderdag 6 december aangehouden.

Het drietal is na de aanhoudingen verhoord en de politie probeert duidelijk te krijgen wat precies hun rol is geweest. Bij de politie hebben zich tot dusver tien vrouwen tussen de 18 en 25 jaar gemeld, die mogelijk slachtoffer zijn van het viertal. Zij wonen in Bennekom, Den Haag (2x), Helmond, Leiden, Wouw, Riethoven en Schiedam. Er wordt niet uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Aris van Herwijnen van de recherche van het politiedistrict Zeeland legt uit hoe cyberafpersers vaak te werk gaan: “We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Daarna wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een foto te sturen.”

“Het gaat dan fout zodra een slachtoffer een naaktfoto stuurt, waarop ze wel of niet herkenbaar zijn. De afperser neemt dan via een ander social mediakanaal met weer een andere valse identiteit contact met haar op en zegt dat hij naaktfoto’s van haar heeft. Hij dreigt deze te publiceren op internet. Ze kan dat voorkomen door geld over te maken. Als ze daar intrapt, heeft hij beet en gaat het van kwaad tot erger”, aldus Van Herwijnen.

De rechercheur vervolgt: “Afhankelijk van de reactie van het slachtoffer moet ze steeds geld betalen of worden bepaalde transacties zelfs tegen seks afgedaan. Een van de slachtoffers meldde ons zelfs dat ze was verkracht. Al met al een zeer kwalijk fenomeen, waarbij ze vaak ook nog eens bewust proberen jonge kwetsbare vrouwen te vinden.”

De politie zegt dat zaken als deze juist vanwege het gebruik van valse social media accounts lasrig zijn. “Het is voor politie en justitie daardoor moeilijk om achter de juiste identiteit te komen. Door knap recherchewerk hebben we echter toch zicht gekregen op dit viertal, waarna ze zijn aangehouden. Het blijkt dus heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen. Verder adviseren wij slachtoffers om bewijs te verzamelen op het moment dat sprake is van exposen. En tot slot: praat erover met ouders, familie of iemand anders die je vertrouwt, hoe eng dat ook is!”, aldus Van Herwijnen.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Karina (14-12-2018 om 10:52)
Wat goed dat dit soort mensen worden opgepakt, zodat er een einde komt aan de ellende van hun slachtoffers. Zo jammer dat dit soort mensen zo'n misbruik maken van het goed vertrouwen van anderen. Die mogen wat mij betreft heel zwaar gestraft worden!
Toon (14-12-2018 om 10:27)
Ja er word toch behoorlijk voor gewaarschuwd op sociale media, er zijn dames die toch veel op Facebook kijken,die krijgen geestelijk wel een duw. En worden wantrouwig tegenover andere mannen die wel goede bedoelingen hebben
TT (14-12-2018 om 09:03)
Op het moment dat de mensheid nou eens ophoudt met zo spastisch te doen over naaktheid neemt ze dit soort zieke geesten de wind uit de zeilen.