RvS: Sluiting woning Middelburg terecht

Toegevoegd: 23-01-2019, 14.12 uur

RvS: Sluiting woning Middelburg terecht
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het besluit van de burgemeester van Middelburg om na een drugsvondst een woning aan de Granaat in Middelburg te sluiten was terecht. Eerder bevestigde de rechtbank dat al, vandaag gaf de Raad van State (RvS) aan dezelfde mening te zijn toegedaan.

Burgemeester Bergmann sloot de woning vanwege de vondst van 364 gram hennep, een stapel met 97 kleine transparante gripzakjes en een digitaal weegschaaltje. In de woning in de wijk Dauwendaele lagen ook vijftig grote transparante gripzakken, een alarmpistool en een balletjespistool inclusief houder.

De burgemeester gelastte dat de woning per 19 augustus 2016 gesloten moest worden. De bewoner maakte hiertegen bezwaar en daarom werd de sluiting opgeschort tot 16 september 2016. Hierna verbleef de man drie maanden op een camping in de omgeving. Dat gebeurde nadat de burgemeester zich er van had verzekerd dat de man onderdak had.

De man voerde tijdens de zitting onder meer aan dat de burgemeester eerst een waarschuwing had moeten geven en niet meteen het sluiten van de woning had moeten opleggen. Dat bleek onjuist: burgemeesters hebben die verplichting niet meer. Wel kan besloten worden eerst een waarschuwing te geven. Dit gebeurt doorgaans bij een aangetroffen handelsvoorraad van minder dan 20 wietplanten of minder dan 30 gram softdrugs. De aangetroffen hoeveelheid drugs was hier echter fors hoger.

Eigen gebruik
De Middelburger, die een medische aandoening heeft, gaf destijds aan de hennep voor eigen gebruik in het bezit te hebben gehad. De rechtbank oordeelde echter dat 364 gram een grote handelshoeveelheid is. Ter vergelijking: Een particulier mag normaal maximaal vijf gram hennep in huis hebben en voor een coffeeshop geldt maximaal 500 gram.

De man bestreed één en ander destijds nog door te zeggen dat er 14 gram aan henneptoppen voor eigen gebruik was en dat de overige grammen voortkwamen uit niet verkoopwaardig knipafval. De weegschaal en de gripzakjes werden niet gebruikt voor drugshandel. Ook was er geen overlast, aldus de man.

Ongelijk
De Raad van State oordeelt nu dat de man onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er geen drugshandel plaatsvond en geeft daarom de gemeente gelijk. Ook de bewering van de Middelburger dat het grootste gedeelte van de aangetroffen hennep knipafval zonder enige handselwaarde betrof, vindt de Raad onvoldoende aannemelijk gemaakt.

Men gaat uit van de juistheid van het verslag van de betrokken verbalisant. Die gaf aan dat de hennep over verscheidene gripzakken en bakjes was verdeeld, gedroogd, verkruimeld en gereed was voor gebruik en bovendien positief testte op de werkzame stof THC. Ook de attributen in de woning zoals de weegschaal, de verpakkingsmaterialen en de illegale wapens duiden volgens de Raad op “ten minste enige professionaliteit ter zake van drugshandel.”

Meldingen
In de uitspraak van de Raad valt verder te lezen dat op 15 juni 2016 een onderzoek in de woning werd ingesteld na een melding uit februari 2016 bij Meld Misdaad Anoniem. Destijds werd aangegeven dat vanuit de woning drugshandel plaatsvond en dat er een grote aanloop van drugsgebruikers naar het huis in de Edelstenenbuurt was, met name in de nachtelijke uren.

Het Team Criminele Inlichtingen had op 25 mei 2016 ook al een proces-verbaal opgesteld over drugshandel vanuit de woning. Ook bij Woongoed Middelburger was door omwonenden melding gemaakt van drugshandel vanuit de woning.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Prima zo (24-1-2019 om 00:35)
Goede actie. Niet volgen van standaard leefregels is prima maar dan niet een woonwijk bij mensen die dit wel doen. Dan maar eigen gewenst onderkomen zien te vinden waar dit wel welkom is. En dit zal ook niet in een andere woonwijk zijn....
ward (23-1-2019 om 16:02)
Dat de RVS zich daar nog over moet buigen is al buiten alle proporties, dit moet gewoon de standaard zijn, er uit met de vent!!