Celstraffen geëist tegen autodieven

Toegevoegd: 07-02-2019, 18.52 uur - Update: 07-02-2019, 19.35 uur

Eén van dieven crashte in de zomer van 2017 bij Kapelle.
Eén van dieven crashte in de zomer van 2017 bij Kapelle.
1
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Officier van justitie Marieke Fimerius was donderdag duidelijk over wat er moest gebeuren met de vier jonge Zeeuwsen die toen terecht stonden voor hun rooftocht langs vakantieparken en -woningen: "achter de tralies!".

Plaatsen die de vier plus hun minderjarige 'hulpjes' in de zomer van 2017 aandeden waren onder meer Gapinge, Domburg en Kamperland. De voorkeur ging uit naar auto's. En zo verdwenen een Audi Q7, een Mercedes, een unieke BMW 1ER en nog enkele andere wagens.

De meeste auto's werden later weer teruggevonden, beschadigd of met gestolen kentekenplaten. In Bergen op Zoom vonden ze hun Waterloo toen het rijgedrag van een auto hen opviel. Er volgde een controle en in de auto werden gestolen spullen aangetroffen. S. sloeg op 15 augustus 2017 in Kapelle met een gestolen auto over de kop toen hij een rotonde met 121 kilometer per uur wilde nemen. Na dat ongeluk bleek dat hij geen rijbewijs had en danig onder invloed van drugs verkeerde.

Fimerius eiste donderdag tegen de 20-jarige A. S. uit Colijnsplaat drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. In totaal 26 misdrijven zou hij, al dan niet met zijn vrienden, hebben gepleegd. Het zou gaan om heling, diefstal, inbraken en rijden zonder rijbewijs. 

Tegen de 20-jarige M. H. uit Vlissingen werd 15 maanden waarvan drie voorwaardelijk geëist. Tegen R. de R. uit Oost-Souburg werd een half jaar celstraf geëist en de officier eistte een jeugddetentie van zeven maanden waarvan één voorwaardelijk tegen Middelburger M. van der E. Van der E. fungeerde voornamelijk als chauffeur. Naast de geëiste straffen wil de officier van justitie dat S. ook nog een rijontzegging van een half jaar krijgt opgelegd en dat de vier een schadevergoeding van enkele duizenden euro's gaan betalen.

Opvallend tijdens de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de jongelui was dat ze - zacht gezegd - een minder plezierige en zeker geen zorgeloze jeugd of achtergrond hadden gehad: Niet verwerkte trauma's, pleeggezinnen, het ontbreken van een famlienetwerk, geen onderdak hebben en contacten met hulpverleners die moeizaam waren verlopen.

Uitspraak 26 februari.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Biggetje (8-2-2019 om 07:50)
Daar gaan we wéér. Ze hebben het zo moeilijk gehad. Wat te denken van de gedupeerde?