Weerbericht:
Zonnige perioden en droog
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Aantal overvallen neemt fors af: 4 in 2018

Toegevoegd: 12-02-2019, 06.08 uur
Afgelopen donderdag werd in Terneuzen dit tankstation overvallen.
Afgelopen donderdag werd in Terneuzen dit tankstation overvallen.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal overvallen in Zeeland was afgelopen jaar historisch laag: er werden namelijk 'slechts' vier overvallen gepleegd. Ter vergelijking: Sinds 2012 ligt het gemiddelde op ruim 18 overvallen per jaar, zo blijkt uit cijfers van de politie.

De cijfers rond geregistreerde misdrijven geven een goed beeld van de ontwikkeling in het aantal overvallen in de provincie. Dat het aantal overvallen drastisch is gedaald, is goed te zien aan de cijfers van 2012 en 2013. Toen werd respectievelijk 27 en 36 keer een overval gepleegd. De jaren erna liggen meer in lijn met het gemiddelde (16 in 2014, 23 in 2015 en 18 in 2016) maar in 2017 is een verdere daling ingezet. Toen waren er nog maar negen overvallen en in 2018 waren dat er dus zelfs maar vier.

Verschillen
De kans op een overval was (als puur gekeken wordt naar het aantal delicten) de afgelopen zeven jaar het grootst in de gemeente Terneuzen. Daar vonden 31 van de in totaal 133 overvallen plaats. De gemeente Vlissingen was met 25 overvallen een 'goede' tweede maar dit komt vooral door de jaren 2012 en 2013. Meer dan de helft van de overvallen werd namelijk in die twee jaren gepleegd. Ter vergelijking: in 2017 was er zelfs niet één overval. Het aantal overvallen in de gemeente Terneuzen was trouwens wel constanter.

Beduidend rustiger was het tegelijkertijd in de gemeenten Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. In elk van deze gemeenten vond de afgelopen zeven jaren namelijk slechts één overval plaats. Die in de gemeente Noord-Beveland stamt bovendien al uit 2012. Toen werd op een zomeravond in Kortgene een 60-jarige man thuis door enkele jongemannen op gewelddadige wijze overvallen.

Zeeland is overigens niet de enige provincie die een dalende trend laat zien. In bijvoorbeeld Gelderland neemt het aantal overvallen ook wat af. Landelijk gezien is de daling in het aantal overvallen bovendien zeker niet zo groot als in Zeeland. In de afgelopen zeven jaar lag het landelijk gemiddelde op 1.284 overvallen per jaar. De afgelopen vier jaar lag dit aantal vijf tot vijftien procent lager maar 2018 laat bijvoorbeeld weer een stijging zien ten op zichte van 2017 terwijl in Zeeland juist een verdere daling zichtbaar was. Een duidelijke afname is er landelijk dus niet.

Voorkomen
Volgens de politie zijn de meeste overvallers uit op geld. "De dader wil dit zo snel mogelijk in handen krijgen zonder herkend te worden", zo legt de politie op haar website uit. Tips om de kans op een overval te voorkomen zijn onder meer het stimuleren van pinbetalingen, het zorgen voor goede verlichting, het aanbrengen van een overvalknop en op te letten op verdacht gedrag en dit direct te melden via 112. Verder wordt geadviseerd geld, cadeau- en waardebonnen en telefoonkaarten nooit in het zicht van klanten te leggen en de dagopbrengst nooit mee naar huis te nemen.

Mocht er toch een overval plaatsvinden, dan adviseert de politie te handelen via het RAAK-principe:
- R: Rustig blijven; overvallers komen niet voor mensen, maar voor geld.
- A: Accepteren; pleeg geen verzet. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn.
- A: Afgeven; geef wat de daders vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
- K: Kijken; neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op (lengte, kleding, spraak etc.)

Uit onderzoek blijkt volgens de politie dat het aantal daders verschilt per soort overval. "Zo waren bij overvallen op bijvoorbeeld geldtransporten vaker twee of meer overvallers betrokken", zo legt de politie uit. De gevangenisstraf voor het overvallen van ondernemingen en geldinstellingen ligt tussen de twee en vier jaar. De kans dat de dader gepakt wordt, is volgens de politie trouwens hoog: "van één op de twee overvallen waarbij buit wordt gemaakt, wordt de dader gepakt."

Texaco
De meest recente Zeeuwse overval stamt trouwens van afgelopen donderdag. Toen werd aan de Kennedylaan in Terneuzen het Texaco-tankstation overvallen. Van de dader van deze overval, hoogstwaarschijnlijk een vrouw, ontbreekt tot nu toe elk spoor.

Zie ook:
- Dossier Overvallen in Zeeland


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cas (12-2-2019 om 10:10)
Dat krijg je als de bekende veelplegers tegelijk vast zitten.