Weerbericht:
Veel zon, landinwaarts ook stapelwolken
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Aantal woninginbraken laagste in 7 jaar

Toegevoegd: 22-02-2019, 06.10 uur
Aantal woninginbraken laagste in 7 jaar
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal woninginbraken in Zeeland blijft dalen. Het aantal inbraken lag met 541 in heel 2018 op het laagste niveau van de afgelopen zeven jaar. De trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. In januari lag het aantal inbraken namelijk ook historisch laag.

De jongste cijfers van de politie liegen er niet om: het gaat goed met de bestrijding van het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven. Het aantal woninginbraken in de 13 Zeeuwse gemeenten daalde van 624 in 2017 naar 541 in 2018. Geen hele grote daling, maar in vergelijking met de 1.502 inbraken in 'topjaar' 2013 wel een enorm verschil. Sinds dat jaar daalt het aantal woninginbraken overigens elk jaar op rij en zogezegd lijkt de trend zich ook in 2019 voort te zetten.

In januari waren er namelijk 30 inbraken tegenover 64 vorig jaar. Ook hier een groot verschil met 2013 toen het er in alleen de maand januari al 163 in totaal waren: meer dan zes keer zo veel. De meeste woninginbraken in 2018 vonden trouwens plaats in de gemeente Vlissingen: 83 stuks. Samen met Goes (van 59 naar 65 inbraken) was Vlissingen overigens de enige gemeente waar het aantal inbraken afgelopen jaar toenam. 

(tekst gaat verder onder advertentie)


Straatroven
Het aantal straatroven lag in 2018 in het district Zeeland (de gemeente Tholen valt hier niet onder) met 30 lager dan in 2017 (38x) maar toen lag het aantal juist net wat hoger dan in de twee jaren ervoor (31 en 33x). Of ook op het gebied van straatroven in 2019 een daling te zien zal zijn moet nog blijken. In januari vond één straatroof plaats maar het is niet mogelijk om op basis daarvan al een voorspelling te doen. Het aantal delicten ligt per jaar immers laag en bovendien waren er in de januarimaanden van 2014 tot nu grote onderlinge verschillen. In januari 2014 en januari 2017 waren er bijvoorbeeld 5 straatroven in januari maar daar tegenoverstaat dat er in januari 2015 en januari 2016 geen werden gemeld.

Eerder deze maand schreven wij al dat het aantal overvallen de laatste jaren ook daalt. In 2018 vonden in de gehele provincie vier overvallen plaats: Eind februari deed in Vlissingen iemand een poging een tankstation te overvallen en een supermarkt in Wolphaartsdijk was in april het doelwit van een overval. In mei overviel een man een winkel aan de Noordstraat in Axel en in november vond een overval plaats op een pizzeria in Sint-Maartensdijk.

De Zeeuwse districtschef Ronald Weydema laat in een reactie op de cijfers weten dat het natuurlijk positief is als er een daling te zien is, maar dat de politie tegelijkertijd natuurlijk wel goed in de gaten houdt of criminelen hun werkterrein niet simpelweg verleggen en dus andere delicten gaan plegen. Volgens Weydema lijkt er wel een verschuiving te ontstaan naar cybercrime of cybercrime-gerelateerde delicten, maar is daar aandacht voor, onder meer vanuit een Zeeuws cyberteam. 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Henk Hopjes (22-2-2019 om 11:01)
@Wim ik denk dat wanneer er een woninginbraak is men echt wel een aangifte doet, al was het maar omdat de verzekering dat eist. Bovendien vraag ik me af waar jij in Zeeland woont dat je niet eens over straat durft, ik ervaar die angst nooit in deze provincie. Misschien moet je minder nieuws lezen en meer buiten komen, dan zul je zien dat het allemaal niet zo erg is als de krantenkoppen je willen doen geloven.
wim (22-2-2019 om 07:44)
Het kan best op papier worden aangegeven worden in 7 jaar de inbraken zijn verminderd maar voor mij moeilijk aan te nemen gezien de tijd waar we nu in leven hoor je anders op berichten gevelingen inbraken moorden enz.ik denk dat het vele malen erger is dan 7 jaar geleden toen was het nog mogelijk om avonds op straat te begeven wat nu niet overal verantwoord is